Италија: Лекари под истрагом због изненадне смрти официра након примања вакцине АстраЗенека; Полиција на северу земље запленила 400.000 ових вакцина

Процес у сицилијанском граду Сиракуза покренут након изненадне смрти једног официра морнарице пошто је примио АстраЗенекину вакцину.

Када је узбуна због потенцијалних нежељених реакција овог месеца стопирала имунизацију широм Европе, многи људи су бринули да ће то подрити повјерење јавности у вакцину компаније АстраЗенека.

Судски процес у Италији додатно компликује пометњу која је настала.

Тужилац у сицилијанском граду Сиракуза је отворио истрагу против двоје лекара и једне медицинске сестре због могућег убиства из нехата након изненадне смрти једног официра морнарице само неколико сати пошто је примио вакцину британско-шведске компаније, пише Ројтерс.

Тужилац Гаетано Боно је наредио и да се широм државе заплене десетине хиљада доза те вакцине.

Он је рекао Ројтерсу да је то учињено из предострожности.

Његов потез је, међутим, наљутио здравствене раднике који кажу да не виде потребу за тим.

Иницијатива Италије да имунизује велику већину од 60 милиона грађана до септембра стартовала је несигурно усљед споре испоруке и лошег публицитета АстраЗенекиног производа, који се сматра кључним у пандемији јер је његов транспорт лакши и јефтинији у односу на друге вакцине.

Неколико дана након случаја у Сиракузи, судија на северу Италије наредио је полицији да заплени скоро 400.000 вакцина из одвојеног АстраЗенекиног контингента због друге изненадне смрти након имунизације, пренио је Ројтерс.

Судске акције у Италији претходе одлуци више од десет европских држава, укључујући Немачку, Француску и Италију, да обуставе употребу те вакцине након што је повезана са згрушавањем крви код веома малог броја људи.

Европска агенција за љекове саопштила је прошле недеље да прелиминарна провјера указује на то да вакцина није повезана са повећањем укупног ризика од настанка крвних угрушака, па је већина влада наставила да је користи.

Вијести