Европа иде против своје добробити: Ле Фигаро о ставу ЕУ о „Спутњику Ве“

Према француском издању Ле Фигаро, изјава европског комесара Тхиеррија Бретона о одбијању давања дозволе за употребу руске вакцине „Спутњик Ве“ говори о идеолошком приступу ЕУ који се уздиже изнад прагматизма и здравља европског становништва.

„Не треба вам докторат из епидемиологије да бисте разумели неуспех Европе. Вакцинације нису нешто што бисмо себи могли приуштити у опуштеном темпу. То је напоран потез који најспорије осуђује посматрање биолошких, социјалних и економских губитака живота, који би могли бити спашени да се ситуација озбиљније схватила“, пишу новине.

Издање напомиње да одбијање европског комесара да Европљанима призна право на употребу страних вакцина попут Спутњика Ве (студија објављена у часопису Лансет препознала је његову ефикасност на више од 90%) поново сугерише да су идеолошки фанатизам и протекционизам изнад прагматизма и јавног здравља…

„Потпуно одсуство самокритичности европског руководства не слути на добро за будућност. Одбијање да се признају грешке у европском процесу вакцинације омета ефикасност наших агенција.

Лако је схватити зашто ова ефикасност мало брине наше руководство – не мора лично да плаћа грешке. Ништа не добија и не губи од брзине вакцинације. За разлику од грађана, они неће морати да сноси терет вештачки успорене и дугом оптерећене економије“, наводи се у чланку Ле Фигара.