Франуцски лекари упозоравају: Идемо ка катастрофи

Лекари на одељењима интенизивне неге у Паризу упозорили су да би пораст броја новозаражених корона вирусом ускоро могао да доведе у питање њихове капацитете да се брину о пацијентима у болницама, што би могло да их доведе у ситуацију да бирају којег ће пацијента да спасавају.

Суморна упозорења објављена су јуче у новинама “Журнал ди диманш“, а потписало их је неколико десетина лекара из Париза, преноси АП.

Доктори из 41 париске болнице су у тексту навели да никада нису били у таквој ситуацији, чак ни током терористичких напада у француској престоници, од којих се најгори догодио 2015. године када су исламски екстремисти убили 130 људи и преплавили одељења интензивне неге рањенима.

Лекари предвиђају да мекша нова ограничења уведена овог месеца у Паризу и неким другим деловима Француске неће брзо ставити епидемију под контролу.

Упозорили су да болнички ресурси неће моћи да иду у корак са потребама, присиљавајући их да практикују „медицину за случајеве катастрофе“ у наредним недељама док број случајева достиже врхунац, преноси америчка агенција.

Још једна група од девет лекара са одељања интензивне неге у Паризу за лист “Монд“ такође је упозорила да ће јединице интензивне неге можда морати да одбију неке пацијенте.

„Тренутна ситуација иде ка приоритизацији, која се такође назива ‘тријажом’. Када је на располагању само један кревет, али два пацијента могу имати користи од лечења на интензивној нези, одлучујемо ко ће од њих бити примљен (и можда преживети), а ко неће бити примљен (и вероватно ће умрети). Идемо ка томе“, наводи се у писму лекара.

Председник Француске Емануел Макрон остаје при својој одлуци да не закључава Француску поново, као што је био случај прошле године.

РТВ