Италија: Ко се не вакцинише, неће добити плату!

Сви здравствени радници у Италији мораће да се вакцинишу против вируса корона, или ц́е бити суочени са суспензијом са посла и губитком плате.

Увођење обавезне вакцинације за здравствене раднике саопштила је италијанска влада, а преноси Ројтерс, оцењујући да је реч о потенцијално контроверзном потезу са циљем да се заштите угрожени пацијенти и потисне антиваксерско расположење у земљи.

У декрету који је одобрио кабинет премијера Марија Драгија каже се да су здравствени радници укључујући фармацеуте „у обавези да се вакцинишу“, а они који то одбију могли би да буду суспендовани са посла без финансијске надокнаде до краја године, пренео је Тањуг.

Циљ мере је да што више заштитимо медицинско и немедицинско особље, као и оне који раде у окружењу где се могу заразити – наводи се у саопштењу владе, преноси Ројтерс, додајући да је таква одлука донета пошто су се појавила жаришта у болницама где су запослени одбили да се вакцинишу.

Уредбом се такође уводи правна заштита за особе које дају вакцине, мера коју су доктори и медицинске сестре захтевали после случаја када су неки лекари стављени под истрагу за убиство након смрти једног вакцинисаног мушкараца на Сицилији.

Критичари владе доводе у питање легалност присиљавања само неких категорија становништва да прими вакцину.

У Италији је досад дато око 10 милиона доза вакцина, а око 3,1 милиона старијих од 60 година примило је обе дозе.

БН ТВ