Ускоро конкурс за израду споменика Диани Будисављевић

Град ће наредних дана расписати конкурс као позив вајарима, архитектама и уметницима да се јаве и предложе решење за споменик Диани Будисављевић, рекао је јуче Горан Весић, заменик градоначелника, на седници Одбора за подизање обележја овој хероини. Споменик храброј жени која је из усташких логора у Независној држави Хрватској спасла неколико хиљада малишана, углавном српске националности, требало би да буде постављен на Савском кеју у близини Бранковог моста.

Ускоро конкурс за израду споменика Диани Будисављевић
Диана Будисављевић (фото : Лола Ђорђевић)

– Изабрали смо и жири који ће одлучивати о изгледу будућег споменика, а чине га људи који имају велики лични углед и који ће дати свој допринос да споменик буде онакав какав Диана Будисављевић и заслужује – рекао је Весић и прецизирао да је председник тог жирија Леон Којен.

Очекујемо да до краја ове, евентуално почетком следеће године Београд коначно добије споменик који чекамо дуже од осам деценија – истакао је Весић, а преноси Беоинфо.

Леон Којен рекао је да подизањем споменика Диани Будисављевић Београд враћа дуг који траје деценијама, знатно више од пола века.

Под комунистичким режимом њено племенито дело чудесних размера било је скривано, остало је непознато генерацијама и генерацијама људи. После пада комунизма све се наставило како је и започето 1945. године. Београд не само да нема споменик Диани Будисављевић, него нема ни споменик јасеновачким и другим жртвама усташког терора. Надам се и уверен сам да ће се то исправити наредних година. Култура сећања у Србији није оно што би морала да буде и сваки корак којим се то исправља добродошао је и има велики значај. Надам се да ћемо добити и уметнички и морално адекватне значајне предлоге и да ћемо моћи да изаберемо уметничко остварење које ће достојно сведочити о великом подвигу Диане Будисављевић – истакао је Којен.

Седница Одбора за подизање споменика Диани Будисављевић, којој је председавао Горан Весић, одржана је у Старом двору. Састанку је присуствовао Марко Стојчић, главни урбаниста, Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине града, као и Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града. Весић је прецизирао да је ово била трећа седница и да је дошло време да се распише конкурс.

Бранка Веселиновић/Политика

посты:

Коментари: