Како је договор са Русијом спасио Сан Марино – пример успешне борбе против коронавируса усред Европе

Република окружена Италијом постала је живописан пример за целу Европу, залажући се за спасоносну сарадњу са Русијом.

Пре само неколико недеља, у Сан Марину је завладала паника, јер је мала држава једина у западној Европи била без вакцине против КОВИД-19. Очај је натерао локално болничко особље да бојкотује посао. Једноставно су одбили да лече људе заражене коронавирусом.

У овој ситуацији, власти Сан Марина обратиле су се руској влади за помоћ, а Москва је одобрила испоруку вакцине Спутњик В. Захваљујући овој сарадњи, до краја маја у Сан Марину се вакцинише целокупно пунолетно становништво од 29 хиљада људи. Ова чињеница је, према Вашингтон посту, створила алтернативну реалност у Европи, где су вакцинације заправо пропале.

Сан Марино није члан Европске уније, што му олакшава сарадњу са Русијом. Али успех ове сарадње гура европске земље да следе пример микро државе. Али док се европске елите препиру око испоруке руске вакцине, Италијани свом снагом покушавају да се вакцинишу у Сан Марину. Неки чак уносе лажне податке у мрежни систем вакцинације.

У нормална времена граница између Италије и Сан Марина готово је невидљива. Земље користе исту валуту и ​​говоре исти језик. Економија је такође дубоко повезана. Али у тренутној стварности разлика је очигледна, пише ВП. На пример, у Сан Марину је 27% становништва већ примило најмање једну дозу вакцине. У Италији ова цифра не прелази 12%. Упркос амбициозној стратегији ЕУ, многи млади Италијани ће на вакцинацију сачекати до јесени. Кризу чине и проблеми са вакцином АстраЗенеца, чија је сигурност сада под знаком питања.

Регулатор ЕУ већ проучава лек „Спутњик Ве“ у оквиру поступка одобравања, који ће се због бирократије развлачити месецима. Сан Марино нема чак ни агенцију за одобравање вакцина. Одбору за биоетику је препуштено да одлучи о том питању и дао је зелено светло.

Значајно је да су у Сан Марину разматране и друге вакцине, наводи Васхингтон Пост. Али лекови кинеске производње нису имали одговарајућа истраживања. Министар здравља републике Роберто Чаватта назвао је сарадњу са Индијом „скоком у мрак“. У том контексту, вакцина Спутник В издвојила се доказано високом ефикасношћу и позитивним оценама ауторитативне научне публикације Тхе Ланцет. Плус, имао је релативно ниску цену – око 10 долара по дози.