ЕУ потврдила везу између вакцине АстраЗенеца и тромбозе

У блиској будућности Европска агенција за лекове ће то званично објавити. Регулатор тек треба да открије како тачно употреба лека узрокује церебралну венску тромбозу.
ЕУ потврдила везу између вакцине АстраЗенеца и тромбозе

Како преноси РБЦ, представник Европске агенције за лекове (ЕМА) потврдио је везу између вакцинације АстраЗенеком и тромбозе.

„Сада можемо рећи да очигледно постоји веза [тромбозе] са вакцином. Још увек не знамо шта покреће ову реакцију. Да резимирамо у наредних неколико сати рећи ћемо да веза постоји али ипак морамо схватити како се то догађа – рекао је представник ЕМА Кавалери у интервјуу за италијански лист Ил Мессаггеро, извод из којег је Ле Фигаро цитирамо, – Трудимо се да добијемо тачну слику онога што се дешава како бисмо сазнали тачно како вакцина изазива овај нежељени ефекат. Међу вакцинисаним, број случајева церебралне тромбозе код младих је већи него што смо очекивали. Морамо ово признати „

Главни регулатор европског тржишта лекова у марту је већ тестирао вакцину АстраЗенека због случајева тромбозе и тромбоемболије код вакцинисаних људи. То се догодило након што су многе европске државе суспендовале употребу овог лека. Тада је ЕМА препознала вакцину као сигурну. Као резултат, власти Француске, Немачке, Шпаније, Португалије и других земаља наставиле су вакцинацију након изјаве ЕМА. Међутим, Норвешка, Шведска, Финска, Исланд и Ирска, које су то одгодиле и даље се уздржавају од употребе АстраЗенеке.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: