САД уводе санкције турском предузећу због сарадње са Русијом

Сједињене Америчке Државе уводе санкције турској државној институцији и четворици званичника због веза са руским одбрамбеним сектором, наводи се у обавештењу на сајту америчког Савезног регистра.

САД уводе санкције турском предузећу због сарадње са Русијом
© SPUTNIK / SERGEY MALGAVKO
С-400 системи постављени на Криму

Обавештење ће бити званично објављено и ступити на снагу 7. априла.

Санкције су уведене Управи за одбрамбену индустрију „ССБ“, као и четворици службеника који раде у њој, укључујући шефа управе Исмаила Демира.

Санкције су уведене према Закону о сузбијању америчких противника путем санкција. У тексту обавештења се не помињу руски системи ПВО С-400, за чију куповину су Сједињене Америчке Државе претиле Турској санкцијама.

За „ССБ“ ће санкције значити забрану извоза из САД и кредите на више од 10 милиона америчких долара. Четири званичника турске владе неће моћи да уђу у Сједињене Америчке Државе, њихова имовина, која се нађе под америчком јурисдикцијом, биће блокирана, а Американцима ће бити забрањено обављање било каквих трансакција са њима.

Испоруке руских ПВО система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава, почеле су средином јула 2019. године.

Вашингтон је захтевао да Анкара одустане од договора и заузврат купи америчке системе „Патриот“, претећи да ће одложити или чак отказати продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће увести санкције у складу са Законом о супротстављању америчким противницима посредством санкција. Анкара је одбила да учини уступке и наставила преговоре о додатној серији С-400.

Спутник

посты:

Коментари: