Зеленски је рекао да ће чланство Украјине у НАТО-у зауставити рат у Донбасу

Кијев погрешно верује да ће се западни партнери борити за интересе Украјине али сама Алијанса не жури да позове Украјину.
Зеленски је рекао да ће чланство Украјине у НАТО-у зауставити рат у Донбасу

Како преноси Ценсор.НЕТ позивајући се на прес службу председникове канцеларије председник Зеленски је са генералним секретаром НАТО-а Столтенбергом разговарао о погоршању безбедносне ситуације у Донбасу.

Шеф украјинске државе приметио је да је за Украјину најхитније питање у односима са НАТО-ом могућност добијања Акционог плана за чланство у Алијанси.

„Посвећени смо реформи наше војске и одбрамбеног сектора али саме реформе не могу зауставити Русију. НАТО је једини начин да се оконча рат у Донбасу. МАП ће постати прави сигнал за Руску Федерацију “ рекао је Зеленски.

Истовремено, шеф канцеларије НАТО-а у Украјини Александар Виников рекао је да пре него што сања о чланству у Алијанси, Украјина мора бити спремна за то што значи комплекс дубоких и систематских реформи.

„Савезници стоје на чињеници да Украјина треба да одлучи о својој будућности и сада очекују да Украјина треба да буде спремна за чланство у НАТО-у, што ће значити спровођење и спровођење комплекса дубоких и систематских реформи и то не само на терену безбедности и одбране али и у ширем смислу “ рекао је Виников.

Према његовом мишљењу сада је важно да се усредсредимо на оно што Украјина може учинити за напредак.

„Постоје подручја која су све чланице Алијансе препознале као важне за Украјину. Ово је функционисање демократских институција, владавина закона, борба против корупције, поштовање људских права и основних слобода, функционална тржишна економија “, цитирала је шефа канцеларије НАТО-а„ Украјинска истина “.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: