Европски регулатори близу изрицања казне против вакцине АстраЗенека

Иако је Брисел рекао да су ризици оправдани повећана инциденција крвних угрушака пред званичнике је ставила озбиљан избор.
Европски регулатори близу изрицања казне против вакцине АстраЗенека

Као што је Њуз Фронт раније извештавао употреба вакцине против коронавируса АстраЗенека укинута је у многим европским земљама, укључујући Ирску, Холандију, Италију, Немачку, Француску, Норвешку и Данску. Разлог томе била је појава крвних угрушака у вакцинисаним што је више пута доводило до смрти.

Регулатор ЕУ верује да користи од употребе лека оправдавају ризике. Брисел је до сада одбио да званично повеже појаву крвних угрушака са употребом лека АстраЗенеца, али независни стручњаци одавно су донели разочаравајућу пресуду.

Колебање Европске агенције за лекове је разумљиво. Удаљавање од АстраЗенеце поткопаће ионако проблематичну вакцинацију становништва ЕУ. С друге стране, то приморава националне владе да одлучују саме.

„Јасно је да постоји веза“, рекао је Марко Кавалери, шеф стратегије за вакцине европског регулатора у коментару за Ил Месагеро.

Агенција је брзо приметила да је Кавалеријева изјава његово лично мишљење. Заузврат ће званична пресуда бити представљена 7. или 8. априла. Ипак, Цавалеријев коментар показао је промену става Брисела према скептицизму, јер су донедавно позивали да не престају да користе вакцину из англо-шведског конгломерата.

Недостатак вакцине Европа надокнађује Спутник В – извор је известио о закулисним плановима ЕУ.

Сада Кавалери примећује да ризици могу бити оправдани само у појединачним случајевима. Посебно је истакао да Норвешка, која је мање погођена пандемијом може забранити употребу вакцине АстраЗенека.

„Не заборавимо да се тежина КОВИД-а разликује од земље до земље: у Италији и даље свакодневно умире 500 људи, у Норвешкој готово нико“ рекао је званичник. „Ови фактори оправдавају различите приступе.

Важно је узети у обзир да је Европа најскептичнија регија према вакцинама. Сама ова чињеница значи да ће упркос одлуци Брисела земље методички ограничити употребу проблематичног лека.

Али одбијање значи појаву дефицита, поготово што Европска унија сада има проблема са залихама. Стога Комонвелт активно расправља о испоруци руске вакцине Спутњик В која је већ успела да докаже своју ефикасност не само у оквиру испитивања, већ и у пракси.

Треба напоменути да Мађарска већ активно користи вакцину, а власти у Немачкој и Аустрији разматрају могућност снабдевања. Упркос разметљивом скептицизму, ЕУ је имала радикални заокрет именовањем Мариа Драгхија за италијанског премијера. Бивши шеф Европске централне банке који је у Бриселу изузетно цењен због спашавања евра од најгоре кризе пре неколико година, заузео је снажан став о вакцинама како би убрзао темпо вакцинације и производње у Европи. Рекао је да би ЕУ требала купити више вакцина и проширити производњу.

Роберто Сперанца
министар здравља Италије

„Ако вакцина делује и ако нам регулатори кажу да је безбедна, мало ме занима његово порекло. Италија је спремна да сарађује са руском владом “.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: