СЗО: Епидемија коронавируса погоршала неједнакости унутар појединих држава и разлике између земаља

Коронавирус је погоршао већ постојеће неједнакости у здравству и добробити унутар појединих држава, као и разлике између земаља, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО), преноси Радио слободна Европа (РСЕ).

СЗО: Епидемија коронавируса погоршала неједнакости унутар појединих држава и разлике између земаља

Поводом Светског дана здравља, 7. априла, СЗО подсећа да су болест и смрт од коронавируса биле веће међу групама које су дискриминисане, сиромашне, социјално искључене и у лошим свакодневним животним и радним условима, укључујући хуманитарне кризе.
Процењује се да је пандемија прошле године довела између 119 и 124 милиона људи у екстремно сиромаштво.
Постоје и уверљиви докази да је то повећало родне разлике у запослености, тако што су жене у последњих 12 месеци остајале без посла више него мушкарци.

СЗО подсећа да вакцине саме неће савладати коронавирус и да је и даље важна роба попут медицинског кисеоника и личне заштитне опреме, као и поуздани дијагностички тестови и лекови.

„Барем половина светске популације још нема приступ основним здравственим услугама. Више од 800 милиона људи троши најмање десет одсто прихода свог домаћинства на здравствену заштиту“, навела је та организација УН.

Многе земље, како се наводи, суочавају се с изазовима у налажењу ресурса за конкретну акцију, па ће бити од виталне важности обезбедити да инвестиције имају највећи утицај на оне којима је најпотребније и да заједнице у неповољном положају буду укључене у планирање и примену тих програма.

Нова.С

посты:

Коментари: