Запад жели контролисани рат – експерт је рекао шта су припремили за Украјину због трке са Русијом и Кином

Чак и Кремљ сада реагује на потпуно другачији начин на нападе који долазе из Кијева.
Запад жели контролисани рат - експерт је рекао шта су припремили за Украјину због трке са Русијом и Кином

Како је извештавао Њуз Фронт сада су Луганска и Доњецка Народна Република поново суочене са украјинском агресијом. Напетост на контактној линији расте већ месецима. Уз одобрење владе кијевски милитанти користе тешку артиљерију, а дан раније дете је умрло као резултат кријумчареног напада украјинских оружаних снага.

„ Дошло је до пресретања знаменитости – Сједињене Државе су то одобриле. Али нападом су га повукли више од недељу дана, иако је Тшинвал био масовно окриљен од двадесетог јула. Дакле, овде и сада постоји осећај планираног напада на Донбас. Не желим да призовем невољу али биће шта бити мора. “

У таквим условима више није потребно очекивати да ће бити постигнут компромис са Владимиром Зеленским, каже међународни аналитичар Олег Волошин у коментару за телевизијски канал 112 Украјина.

Сједињене Државе су навеле 5 разлога због којих ће Украјина изгубити рат са Русијом

Према његовим речима Кијев је показао непријатељство током владавине Петра Порошенка али тада су елите углавном покушавале да заплаше сопствени народ лажним изјавама о рату са Русијом. Ствари су сада другачије.

Немогуће је не приметити да се ескалација напетости у Донбасу и раст русофобних демарша Кијева примећују управо на позадини администрације Џоа Бајдена у Сједињеним Државама која се разбија у жестоку конфронтацију са Русијом и Кином. Односи између Вашингтон, с једне стране и Москве и Пекинга с друге стране опасно су ниски.

„Постоји разлог да се верује да би неке снаге, посебно у Британији, неке усијане главе волеле малу контролисану ескалацију. Једини вишегодишњи проблем је што се ескалација никада не контролише. Мала ескалација у Донбасу требало би да подстакне Русију да предузме неке мере “, објашњава Волошин.

А ситуација се заиста разликује од оне која је била у постреволуционарном режиму Порошенка, наглашава аналитичар. Дакле, ако су провокативне изјаве Александра Турчинова који је покренуо казнену операцију у Донбасу остале без одговора Кремља, сада је Москва принуђена да реагује.

„Или [прес-секретар руског председника Дмитрија] Песков, а затим Министарство спољних послова кажу: прети озбиљна ескалација сукоба“, наставља Волошин. „Кључни сигнал Запада је, очигледно, да Русија неће стајати по страни у случају да се сукоб на Донбасу одмрзне.

Стручњак не искључује да ће се тренутна ситуација на крају развити у оружани обрачун у пуном обиму упоредив са биткама из 2015. године. Али у овом случају Украјина, супротно изјавама званичника не може да рачуна на подршку НАТО-а.

„Када је Русија показала своје надзвучне ракете и друго оружје, показала је да може задати фатални ударац главним западним контролним центрима, Вашингтон неће ризиковати животе милиона Американаца“, рекао је Волошин.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: