Аналитичар: АстраЗенека издаје одлагање опоравка потражње нафте

Изјава Европског фармацеутског регулатора о вези између крвних угрушака и употребе КОВИД-19 вакцине АстраЗенеца могла би довести до успоравања опоравка светске потражње за нафтом, рекла је Луис Дикон, аналитичарка норвешког одељења за тржишта нафте. консултантска фирма Ристад Енерги.

Аналитичар: АстраЗенека издаје одлагање опоравка потражње нафте

Сваки неуспех вакцине КОВИД-19 такође може одложити очекивани опоравак потражње за нафтом, рекла је она. „Ако се одлажу кампање за вакцинацију, потражња нафте ће потрајати и дуже, јер се планира укидање ограничења и карантина тек након вакцинисања критичне масе становништва“, рекао је стручњак скрећући пажњу на пад цена нафте примећен на Среда, светске странице, преноси ТАСС.

Дикон је приметио да би се теоретски поремећаји у вакцинацији због проблема са вакцином АстраЗенека могли посебно осетити у земљама у развоју, јер је реч о леку који је „проглашен за најлакшу вакцину за транспорт и складиштење“.

Према аналитичару, потражња за нафтом ће се опоравити од друге половине 2021. године, али ова очекивања заснована су на претпоставци да ће бити вакцинисано довољно људи да би оправдало повратак у нормалан живот.

„Тренутно цене нафте природно падају због најновијих превирања у вакцинацији, постоји ризик од још негативније реакције ове недеље у зависности од тога како владе реагују на вести“, рекао је Дикон.

У 19.43 по московском времену цена јунског фјучерс уговора за нафту брент на лондонској берзи ИЦЕ пала је за 1,19% и износила је 61,99 долара за барел. Сирова нафта ВТИ пала је за 1,29% на 58,56 долара по барелу.

Раније је објављено да је 19 особа умрло у Великој Британији након вакцинације припремом англо-шведске компаније АстраЗенека, још 79 је имало крвне угрушке.

У уторак је Европски фармацеутски регулатор препознао везу између КОВИД-19 вакцине АстраЗенеца и крвних угрушака.

Подсетимо, неке земље ЕУ обуставиле су вакцинацију овим леком због регистрованих тромбемболичких компликација код вакцинисаних. Европски регулатор истражује инциденте, али за сада сматра да је могуће наставити вакцинацију.

У међувремену, АстраЗенека је најавила промену имена Вакзевриа усред извештаја о крвним угрушцима пронађеним у примаоцима вакцине. Тако су 13. марта у Норвешкој хоспитализована три лекара са озбиљним случајевима крвних угрушака након вакцинације АстраЗенеком, један од лекара је умро. Пре тога, 38-годишња учитељица умрла је у Словачкој након вакцинације вакцином АстраЗенека. Такође је пријављено да је у Немачкој од почетка вакцинације против коронавируса леком АстраЗенеца идентификовано седам тешких случајева тромбозе церебралних вена код људи, од чега шест код жена. У Немачкој је препоручено да се АстраЗенеца вакцинише само за особе старије од 60 година.

Взгљад

посты:

Коментари: