Кина захтевала да Сједињене Државе обелодане активности војних биолошких лабораторија

Влада КНР-а заинтересовала се за рад америчких лабораторија у Украјини, реагујући тако на антикинеске нападе Сједињених Држава.

Кина захтевала да Сједињене Државе обелодане активности војних биолошких лабораторија

Како је раније известио Њуз Фронт, у Украјини делује мрежа лабораторија које финансира Пентагон. Споразум између Украјине и Сједињених Држава обавезује Кијев да „одбије јавно откривање информација које је америчко Министарство одбране означило као„ осетљиве “. Овај чланак такође наводи да би број особа са приступом „поверљивим информацијама“ требало да буде изузетно ограничен.

Сличне активности се спроводе у Грузији. Тамо се недалеко од Тбилисија налази контроверзни Центар за истраживање јавног здравља Рицхарда Лугара. 2018. године бивши министар државне безбедности Грузије Игор Гиоргадзе саопштио је да има доказе да се тамо изводе опасни експерименти.

Од Сједињених Држава се тражи да обелодане активности таквих лабораторија, рекао је Зхао Лијиан, портпарол Министарства спољних послова КНР.

„Надамо се да ће одговарајуће државе и Сједињене Државе заузети одговоран и отворен став, започети сарадњу са СЗО и позвати своје стручњаке да спроведу научна истраживања како би пронашли изворе порекла коронавируса у Сједињеним Државама“, дипломата нагласио.

Изјава је стигла у позадини антикинеске кампање коју је покренуо Вашингтон. Конкретно, од дана администрације Доналда Трампа, државе покушавају да криве Кину за порекло коронавируса САРС-ЦоВ-2.

„Узмимо за пример Украјину, где су Сједињене Државе поставиле само 16 биолошких лабораторија“, подсетио је портпарол Министарства спољних послова. „Зашто Сједињене Државе стварају толико лабораторија широм света и шта раде тамо, укључујући и Форт Детрик?“

Њуз Фронт

посты:

Коментари: