Русија тражи од Словачке да врати руске вакцине против ковида

Руски фонд за директне инвестиције је због кршења уговора затражио од словачке владе да врати партију вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) како би се она употребила у другим земљама, наводи се саопштењу на званичном налогу вакцине на Твитеру.

Русија тражи од Словачке да врати руске вакцине против ковида

„Руски фонд је… 6. априла 2021. послао писмо у коме се тражи да се вакцина врати због вишеструких кршења уговора. На тај начин би она могла да се употреби у другим земљама“, објашњава се у саопштењу.

Такође се додаје да лабораторија у Словачкој у којој је тестирана партија вакцине „Спутњик Ве“ која је испоручена у ову земљу, није део мреже званичних лабораторија Европске уније.

„Нажалост, кршећи постојећи уговор, Државни институт за контролу лекова обезбедио је испитивање ‘Спутњика Ве’ у лабораторији која није део мреже званичних лабораторија ЕУ за контролу лекова, упркос њиховој доступности“, примећује се у саопштењу Руског фонда.

Осим тога, словачки регулатор је покренуо кампању дезинформација против вакцине. Руски фонд је затражио од Словачке да поново тестира руску вакцину „Спутњик Ве“ – овог пута у лабораторији која је акредитована од стране Европске уније, наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су све партије „Спутњика Ве“ истог квалитета и подвргавају се строгој контроли квалитета у Институту „Гамалеја“. „Квалитет ‘Спутњика Ве’ потврдили су регулатори из 59 земаља широм света“, подсећа се у твиту.

Раније је секретар Државног завода за контролу лекова, који је фармацеутски регулатор у земљи, Магдалена Јуркемикова, саопштила да руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“, чија је прва партија стигла у Словачку 1. марта, не одговара карактеристикама које су објављене у водећем медицинском часопису „Лансет“.

Подсетимо, Словачка је, као и Мађарска, дала одобрење за употребу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“, не чекајући регистрацију Европске агенције за лекове.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Вакцина је регистрована у скоро 60 земаља са укупном популацијом од преко 1,5 милијарди људи. Ефикасност препарата је 91,6 одсто, што је потврђено у часопису „Лансет“, једном од најстаријих и најцењенијих медицинских часописа на свету. Вакцина је изграђена на доказаној и добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора и користи два различита вектора за две дозе током вакцинације.

Спутник

посты:

Коментари: