Блумберг упозорава на тотални колапс Британије

Баук егзистенцијалног сукоба надвија се над Британијом стварајући тензије које би могле да униште вековно савезништво.

Спекулације о независности одређених региона Уједињеног Краљевства постојале су и раније али их је Брегзит довео на сасвим нови ниво. Иронично је да су власти ишле на историјски „развод“ са Европском унијом ради стварања „Глобалне Британије“. Сада ће можда морати да се ограниче на скромнију „глобалну Енглеску“, пише Блоомберг.

Избори ће бити одржани у Шкотској 6. маја. Овде неће бити изабрани само чланови парламента, већ и будућност. Анкете показују да је Шкотска национална странка за независност способна да освоји већину. То може значити да ће следећи пут Шкоти гласати за одвајање од Велике Британије на другом референдуму.

Емили Грај шефица анкетне агенције Ипсос МОРИ у Шкотској, каже да је Брегзит био пресудан за постепени пораст подршке независности. Као резултат према њеним речима у Шкотској постоје „озбиљне сумње у погледу будуће уније“.

„Више од половине Шкота очекује да Велика Британија неће постојати у свом садашњем облику за пет година“ каже стручњак.

У међувремену, у Северној Ирској почињу нереди у пуном обиму пошто су у споразуму о Брегзиту између Лондона и Брисела наведени посебни услови за аутономију. Овде унионистичка заједница већ дуго доминира, социологија показује значајан помак у осјећају према сепаратизму. Већина становника Северне Ирске спремно је да гласа за поновно уједињење са Републиком Ирском у року од пет година.

Чак је и у Велсу који је за разлику од Шкотске и Северне Ирске гласао заједно са Енглеском за Брегзит, подршка независности порасла током пандемије коронавируса. Овде ће се 6. маја одржати и скупштински избори, а постоји шанса да ће владајућа Лабуристичка странка поделити власт са националистима. Они заузврат намеравају да гласају о независности Велса у року од 5 година.

Све заједно, све ово ствара упорни осећај да постојање Велике Британије неумољиво иде ка крају.

„Да није било Брегзита, унија би била релативно сигурна али тренутно нисам сигуран“, рекао је Мат Куортруп професор политичких наука са Универзитета Ковентри, који је служио као специјални саветник за уставна питања Велике Британије. Уверен је да ће Уједињене Краљевине промене заузети у следећој деценији.

Њуз Фронт