ФСБ: Спречен државни удар у Белорусији

Двоје држављана Белорусије приведени су у Русији због покушаја државног удара и планирања атентата на председника републике Белорусије Александра Лукашенка, речено је из ФСБ-овог Центра за односе с јавношћу.

У извештају се наводи, ФСБ Русије је заједно са Комитетом државне безбедности Белорусије, као резултат специјалне операције, сузбио незаконите активности Зенковича Јурија Леонидовича, који има двојно држављанство Сједињених Држава и Белорусије, као и држављанина Белорусије Федута Александра Иосифовича.
Према обавештајној агенцији, они су планирали „војни пуч у Белорусији према разрађеном сценарију“ обојених револуција „уз учешће локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију председника Лукашенка“.

Према обавештајним агенцијама, Зенкович и Федута су се консултовали са одређеним особама у Сједињеним Државама и Пољској. „Значајно је да су опозиционари за датум војног пуча изабрали дан Параде победе у Минску 9. маја ове године“, рекао је ФСБ.

Приметили су да су „идеолози белоруске радикалне опозиције“ Зенкович и Федута организовали расправу о плану оружане побуне у Белорусији у приватним четовима и одлучили да одрже тајни састанак у Москви са опозиционо настројеним генералима републичких оружаних снага.

„По доласку Зјанковича у Москву, после консултација у САД и Пољској, заказани састанак одржао се у одвојеној канцеларији једног од престоничких ресторана. Током састанка завереници су белоруским генералима рекли да је за успешно спровођење њиховог плана, потребно физички елиминисати практично цело руководство републике“, наводи се у саопштењу.

Зенкович и Федута, према ФСБ-овом извештају, детаљно су имали план за војни пуч, заузимање радио и телевизијских центара и блокирање институција.

„Припремало се потпуно заустављање електроенергетског система Белорусије како би се спречило деловање власти. Претпостављало се да ће неке оружане формације (“ партизани“) смештене у такозваним „скривеним базама“ започети деловање“, саопштила је служба безбедности.

Крајњи циљ завере, додаје се, био је промена уставног поретка укидањем председништва и наметањем новог руководства земље.

Након састанка, заверенике су привеле руске безбедносне агенције и предале их белоруским партнерима који истражују случај.

Интерфакс