Вучић:Нећемо дозволити нови погром

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да Србија неће дозволити протеривање и погром Срба са Косова и Метохије.

На питање о изјави Вјосе Османи о наводној тужби против Србије и нападима на Србе на Космету, Вучић је рекао да не би требало заборавити да смо „шест месеци гледали глорификовање Вјосе Османи и Аљбина Куртија“.

„То је толико бесмислено, глупо, да ја више немам речи“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Б 92.
Вучић је додао да приштина не жели да пронађе компромис већ да остане замрзнути конфликт.

„Нама то не треба, али нећемо дозволити погром и протеривање нашег становништва. Много тога смо преживели. То се неће догодити“, истакао је Вучић.

У Београду хвале протагонисте „велике Албаније“, сраман је аутошовинизам који гајимо
Вучић је рекао да се о стварању „велике Албаније“ нескривено говори и чак се прича интензивира, а на то нико не реагује.

Он је рекао одговарајући на питање о изјаву Саљија Берише о великој Албанији, да је поносан на чињеницу што је за оне који то пропагирају он највећа сметња.

Вучић је рекао да овде нико не каже да је Србија за уједињење са Републиком Српском, али да су сви су скочили против тога, док о великој Албанији сви ћуте.

„Ћуте и овде у Београду и хвале те протагонисте. Срамота је аутиошовинизам који гајимо“, рекао је Вучић.
„Пећински национализам у Црној Гори баштине они који мењају историјске чињенице“

Вучић се пита да ли је проблем што Србија помаже српска удружење и организације у Црној Гори, и зашто не би братске странке могле да сарађу у региону, као што је то случај у ЕУ.

„Чиме смо угрозили било чију независности? О свакој речи водим рачуна, али једина Србија која одговара многима је сломљена, бедна и опустошена, без војске и економије и никада се неће задовољити Србијом која је снажна и јака. Рекли су да су се њихови дедови и очеви борили против Срба у Црној Гори. Какав је то историјски фалсификат и нико не сме да одоговори на то, јер ће бити проказан на најстрашнији начин“, приметио је он.

Вучић каже да „пећински национализам“ баштине они који би да мењају историјске чињенице и који би да промене све за шта су се и сами залагали до пре деценије или две ,да би могли да буду на власти и додворе се неком другом ко би и подржао да би били на власти.

„Нисам неко ко се није мењао, само магарци се не мањају, али свакога дана се трудим да учим и зато сам обазрив око сваке речи. Знам да је Србији најпотребнији мир у овом тренутку и даљи напредак јер Србија иде брже од осталих, извините сви други. То је проблем свих осталих што Србија иде боље и брже“, нагласио је Вучић.

Спутник