Белорусија позвала Кијев да научи да разликује „буку камиона за превоз дрва“ од кретања војне опреме

Минск је и даље спреман да пружи платформу за преговоре Трилатералне контакт групе о Донбасу. Ово је изјавио заменик државног секретара Савета безбедности Белорусије Владимир Арчаков.

Раније је први потпредседник владе ДНР Андреј Пургин сугерисао да се преговори више неће водити у Минску. Према његовом мишљењу, на језику дипломатије, „Украјина је заправо послала републике, ОЕБС и Русију“, предлажући промену преговарачке платформе.

„Још увек смо спремни да пружимо платформу за рад Трилатералне контакт групе, јер се … овај видео формат претвара у неку практично бескорисну телевизијску емисију“, рекао је Арчаков у етеру белоруског ТВ канала.

Такође је захтевао да се украјинска страна коректније понаша у односу на Белорусију. Према речима Арчакова, из Кијева се чују узвици, „да ћемо скоро напасти овде“.

„Никада нећу веровати да су украјинска војска или специјалне службе толико неспособне да не разликују буку камиона за превоз дрва од кретања колоне оклопних возила“, рекао је он.

Пре неколико дана, Сергеј Марков, директор Института за политичке студије, позвао је ЛДНР да се „држи“ споразума из Минска, чак и ако „изгледају бесплодно“.

Почетком априла Дмитриј Козак, заменик шефа председничке администрације Руске Федерације, предложио је увођење бившег украјинског председника Виктора Јануковича у преговарачки процес у Минску. Касније је белоруско Министарство спољних послова оптужило Кијев за неспремност да испуни споразуме из Минска.