Планета улази у зону турбуленција изазваних падом хегемона на глинене ноге. Александар Роџерс

Јуче се догодило толико ствари да је чак тешко од почетка одредити одакле почети. Али све ово треба систематизовати и анализирати.

Почнимо са неуспехом покушаја пуча у Белорусији. Операција задржавања завереника изведена је заједно са руским ФСБ-ом, неки од њих су задржани у Москви током „личног састанка са опозиционо настројеним генералима Оружаних снага Републике Белорусије користећи мере тајности које су им биле на располагању . “

Постоји снимак скривених камера са састанка, постоји снимак њихових разговора на Интернету, па неће успети да се каже да се ништа слично није десило, а Лукашенко је све смислио.

Шамар-појављивање завереника такође не би требало да осрамоти никога – у Украјини неки Јацењук или Лашко нису изгледали боље, али су преузели власт.

Очигледно је (и зато што су неки од завереника стално боравили у Сједињеним Државама) да су америчке специјалне службе и руководство земље на највишем нивоу били умешани у овај покушај оружаног државног удара.

Још увек постоје индиректне информације да је Путин о тим информацијама разговарао са Бајденом, али Бајден није желео да одговори.

Додирују се неки коментатори, који сада покушавају да накажу и хистеришу са својих кауча да су „специјалне службе управо уклониле главу леденог брега, а доње структуре завереника на терену остале су залеђене и да ће се поново користити“.

Не брините толико, бубуљица може искочити на најнезгоднијем месту. Ако сте успели да заузмете врх, биће много лакше да одврнете травнате ћелије. Намамити врх Сједињених Држава, а такође и Русије, где су се нашли у нашој надлежности, углавном је највиша вештина.

Штавише, већ постоје изјаве да је пронађено неколико спремишта са оружјем. И уопште, нема потребе ометати професионалце идиотским саветима.

У светлу ових догађаја и Мишустинових изјава претходног дана о уједињењу пореза и низа других система две земље, као и најновије изјаве Лукашенка о неком „неповратном председничком указу“ који би обесмислио покушаје његовог свргавања – мој речи да се Лукашенка води одређеним коридором до стварне интеграције у савезну државу.

Па, акције Запада онемогућавају било који његов избегавајући маневар, играјући на руку уједињењу.

Сада у вези са задржавањем украјинског сиса. Извини, Сосониука. Ухваћен је из реда, врућ, сви докази о шпијунажи су доступни. Дакле, Кијев не би зујао и гунђао, већ се извинио (два пута, за сваки случај).

Уместо тога, бацили су хистерију и најавили да ће протерати руског дипломату „тек тако“. Они углавном не разумеју основе дипломатске етикеције, у којим случајевима то чине. Рагули, једном речју. Па, протераће дипломату, па шта? Ко ће се погоршати од овога? Добро, забили су сиромашнима.

Идемо даље. Протеривање руских дипломата (где их има три, где пет) у различитим земљама представља такву „прозивку“, тест лојалности Сједињеним Државама њиховог дела вазала.

Па, истовремено, ово је покушај рушења дневног реда, скретања пажње са неуспеха америчког пуча у Белорусији.

Што се тиче Чешке, такође постоји покушај да се поремети изградња нове јединице за нуклеарну електрану (што је био прелиминарни договор са Росатомом) и снабдевање руском вакцином. Чињеница да ће више Чеха умрети од цовид-а, ни Американце, ни њихове локалне марионете није брига.

Али неке од чешких елита (укључујући председника Земана) желе да имају нормалне односе са Русијом. И сада постоји активна тајна борба између ових снага. За сада проамеричке снаге побеђују, али објављивање фотографија Петрова и Баширова као „подривача војног складишта“ врло је слично троловању проруског дела елите.

У принципу, можете се такмичити за Чешку. Могу да идем, ако ишта (истовремено ћу посетити рођаке). Тамо ћу рећи нешто о „стрцх прст“. Извините, локални фолклор …

Па, можете завршити са изјавама Министарства спољних послова (и не само) о „извртању“ невладиних организација које су присутне на територији Русије, а које добијају средства од америчке владе. Као што сами Американци воле да пишу о РТ-у или кинеским медијима „подржаних од владе“.

И о захтеву тужилаштва да ФБК призна као екстремистичку организацију.

Све иде на чињеницу да прелазимо на оштрију и бескомпромиснију конфронтацију са Сједињеним Државама, посебно су влада и Министарство спољних послова заузели оштар став. А сада, у светлу ове растуће напетости, читава пета колона биће неутралисана правним средствима.

Планета улази у зону турбуленција изазваних падом хегемона на глинене ноге. Почиње прерасподела света у зоне утицаја, али неки то још увек нису разумели. Молим вас закопчајте се и будите мирни.

Александар Роџерс/ИА Журналисткаја правда

Превод: Њуз Фронт Србија