Захарова: Кијев користи забрањено оружје у Донбасу

Кијев користи у Донбасу наоружање које је забрањено Минским споразумима, изјавила је портпаролка Министартсва иностраних послова Русије Марија Захарова.

Захарова: Кијев користи забрањено оружје у Донбасу
Марија Захарова (фото: Лола Ђорђевић)

„Оружане снаге Украјине не смањују интензитет ватре на цивилна насеља, укључујући предграђа Доњецка. Активно користе оружје које је забрањено Минским споразумом, укључујући минобацаче великог калибра и артиљеријско оруђе. Кијев наставља да довлачи у регион технику и снаге“, рекла је Захарова, изразивши забринутост поводом саопштења о „великим антитерористичким вежбама“ Украјине.

Како је рекла, управо под тим изговором је Кијев започео сукоб у Донбасу. Москва позива Кијев да „моментално прекине војну ескалацију у Донбасу“, истакла је она.

Према њеним речима, стављајући акценат на „руску претњу“, Кијев покушава да скрене пажњу са унутрашњих проблема, као и да оправда апсолутно агресивне милитаристичке планове због чега води активну кампању дезинформација.

Кијев погоршава ситуацију у Донбасу да би издејствовао улазак у НАТО

Захарова је подсетила да се Украјина активирала по питању приступања НАТО а у контексту предстојећег самита Алијансе.

„Украјина рачуна да ће на том самиту добити Акциони план за чланство у НАТО. То уопште не подржавају све чланице Алијансе из бројних разлога“, додала је.

„Целокупна ескалација је усмерена на то, а тренутно погоршање тензија на контакт линији у Донбасу се догађа у циљу остваривања Акционог плана за чланство“, истакла је Захарова.

Спутник

посты:

Коментари: