САД: Представнички дом Конгреса гласао да престоница Вашингтон постане 51. америчка држава; Нова држава би носила име „Вашингтон, Даглас Комонвелт“

Представнички дом америчког Конгреса у четвртак је тесном већином, други пут за мање од годину дана, гласао да престоница Вашингтон постане 51. америчка држава. Законски предлог о том питању упућен је на разматрање Сенату, где му се оштро противе републиканци.

САД: Представнички дом Конгреса гласао да престоница Вашингтон постане 51. америчка држава; Нова држава би носила име "Вашингтон, Даглас Комонвелт"

Доњи дом Конгреса, у којем већину имају демократе, одобрио је иницијативу без подршке републиканских чланова, са 216 гласова ЗА, док је 208 било против.

Становници Вашингтона углавном подржавају демократе. Као држава, престоница би бирала два демократска сенатора, чиме би потенцијално био измењен однос снага у Сенату, у којем две странке сада имају исти број сенатора – по 50.

Демократе, које се деценијама залажу за измену статуса Вашингтона, надају се да ће моћи да искористе победу председника Џоа Бајдена на изборима и контролу над оба дома Конгреса да приме нову државу први пут од 1959. године – када су се унији придружили Аљаска и Хаваји.

Демократе тврде да ће давање државности престоници исправити вишевековну неправду – да „више од 700.000 Американаца који плаћају федералне порезе, који се боре и умиру у ратовима, обављају улогу поротника, немају глас у Сенату или у Представничком дому“, поручила је чланица Конгреса из Демократске странке Џен Шаковски и додала да је то дефиниција израза „опорезивање без заступљености (у Конгресу)“ (Taxation Without Representation).

Нова држава би носила име „Вашингтон, Даглас Комонвелт“ по Џорџу Вашингтону, првом америчком председнику, и Фредерику Дагласу, бившем робу и славном аболиционисти.

Очекује се да републиканци, који оптужују демократе за „отимање власти“ да би прогурали „радикалну левичарску“ агенду, блокирају законски предлог у Сенату, где је потребно да 60 од 100 сенатора гласа да би се одређени предлог ставио на дневни ред.

„Ово има везе са здравственом заштитом под владином контролом, повећањем броја Врховних судија, већим порезима, мање ефикасним обликом владе“, оценила је током дебате чланица Конгреса из Републиканске странке Ненси Мејс.

Представнички дом је у јуну прошле године први пут изгласао законски предлог да Вашингтон добије статус државе, са 232 гласа за, док је 180 било против. Републиканци, који су тада имали већину у Сенату, одбили су да га разматрају.

Престоница, уколико добије статус државе, имала би најмање једног представника у доњем дому Конгреса. Са око 700.000 становника, има већу популацију од савезних држава Вајоминг и Вермонт. Око половине становника су Афроамериканци.

Вашингтон тренутно има само једног члана Конгреса – „делегата“ у Представничком дому који нема право гласа о законским предлозима.

Ако би постао 51. америчка држава, Вашингтон би и даље имао три електорска гласа на председничким изборима. Електорски гласови се додељују на основу броја становника.

Глас Америке

посты:

Коментари: