Немачки министар спољних послова против конфронтације са Русијом

Немачка не може бити заинтересована за конфронтациони курс према Русији и тежи дијалогу и добросуседству са њом, рекао је немачки министар спољних послова Хаико Мас на ТВ каналу АРД.

„Није нам у интересу да се придружимо овом конфликтном хајпу. Тежимо дијалогу и добросуседским односима са Русијом “, цитира ТАСС речи шефа немачког Министарства спољних послова.

Мас је политичаре назвао „лукавима“ који непрестано захтевају нове оштре мере против Москве. Према његовим речима, све би требало добро одвагнути пре него што се усвоје, јер у стварности мале шансе вероватно неће бити корисне, већ напротив.

Немачки министар спољних послова признао је да су односи Запада и Русије сада „веома лоши“. „Али не би требало да остану такви“, додао је. „На крају, нико не може бити заинтересован за озбиљан сукоб који икада произилази из сталних провокација – а сигурно не и ми овде у Европи“, рекао је министар.

Раније у недељу, саксонски премијер Мишаел Кречмер позвао је на „окончање теме Украјине“ и ближе односе са Русијом. Почетком априла, председник Владимир Путин је, као одговор на позиве немачке канцеларке Ангеле Меркел да одустане од стварања војног присуства у близини граница са Украјином, нагласио да је Русија слободна да креће своје оружане снаге по земљи по свом нахођењу. Путин је истовремено Меркеловој скренуо пажњу на провокације Кијева у Донбасу.

Взгљад