Русија увела нова ограничења за запослене у америчкој амбасади

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков предао је отправнику послова САД Русији Барту Горману ноту о променама у редоследу путовања у Русији за запослене у америчкој амбасади и конзулатима, саопштило је руско Министарство.

„Разговарано је о неким актуелним питањима билатералних односа. Саговорнику је уручена нота руског Министарства спољних послова о променама које је руска страна унела у актуелни ред путовања у Руској Федерацији за запослене у америчкој амбасади и конзуларним представништвима САД“, наводи се у саопштењу Министарства.

Такође се истиче да је америчка страна обавештена да се у најскорије време очекују даље одлуке везане за изјаву Министарства спољних послова Русије од 16. априла, „о чему ће амбасада САД бити благовремено обавештена“.

Сједињене Америчке Државе су 15. априла увеле нове санкције Русији. На санкционом списку налазе се 32 физичка лица и удружења. Санкције такође забрањују америчким финансијским институцијама да купују руске државне обвезнице после 14. јуна. Осим тога, Вашингтон је најавио да из земље протерује 10 запослених у руској дипломатској мисији.

Следећег дана Министарство спољних послова Русије објавило је реципрочне мере, међу којима су протеривање сразмерног броја запослених у дипломатској мисији САД, прекид активности америчких фондова и НВО под контролом Стејт департмента у земљи и других америчких владиних агенција и забрана уласка у Русију на неодређено време за осам садашњих и бивших америчких званичника и предлог амбасадору Џону Саливану да отпутује у Вашингтон на консултације. Шеф америчке дипломатске мисије отпутовао је у Вашингтон 22. априла.

Спутник