Може ли ЕУ да отргне Црну Гору из кинеског загрљаја

Црна Гора представља мали део већег феномена држава у развоју које су презадужене према Кини и које понизно иду ка западним финансијским институцијама, како би избегле могућност да Кинезима предају колатерал, оцењује амерички политиколог Френсис Фукујама.

То се већ догодило Шри Ланки и Пакистану, који је прошле године постао предмет спашавања Међународног монетарног фонда.

Фукујама, у тексту за онлајн магазин Американ Пурпосе, пише да је пројекат аутопута Бар-Бољаре био контроверзан од почетка, преносе подгоричке „Вијести”.

„Бројни приватни извођачи радова са Запада разматрали су да дају понуде (за градњу ауто-пута), али су банке које би их финансирале сматрале да са путарином неће почети да враћају очекивани трошкови, који су у том тренутку били процењени на готово милијарду евра. Кинези су радо ускочили преко њихове 16+1 Иницијативе (данас 17+1), како би створили утицај у дворишту ЕУ“, наводи Фукујама, додајући да је Ђукановић у то време управљао државом аутократски, те да није било начина да се то заустави.

Он истиче да укупни дуг Црне Горе износи преко 103 одсто БДП-а и да се држава суочава с изгледима да не може да враћа дугове.

„Новоизабрана црногорска Влада апеловала је на ЕУ да их спаси, што би значило да Европа спашава кинеску Еxим банку, која држи 17 одсто укупног спољног дуга државе“, пише амерички политиколог.

Фукујама наглашава да неки тврде да је Кина намерно склапала овакве аранжмане, као део стратегије „дипломатије дужничке клопке“.

Многи послови су, додаје, склопљени преговорима аутократских или корумпираних влада, које су игнорисале упозорења са Запада, у нади да ће остварити брзу политичку корист.

„Држање у грифу Црне Горе од стране Ђукановићевог ДПС-а, напокон је прекинуто танком разликом, а нова Влада очајнички жели да покаже да усклађивање са Европом може бити озбиљна алтернатива Кини. Као што тврди Стефан Владисављев, ни ЕУ ни САД нису могле да понуде алтернативе у супротстављању иницијативи ‘Појас и пут’, а Црна Гора представља релативно малу инвестицију за повратак стратешки важне државе. ЕУ још увек може да се предомисли. Епилог случаја ауто-пута Бар-Бољаре није написан“, поручује Фукујама.

П.О./Политика