Кравчук поставио ултиматум о Донбасу

Председавајући кијевске делегације у Трилатералној контакт групи Леонид Кравчук поставио је ултиматум о Донбасу.

Кравчук поставио ултиматум о Донбасу

Дипломата је рекао да ће тражити одустајање од преговора у минском формату ако он не буде могао да се „реанимира“. Према његовим речима, то се може постићи обједињавањем питања разрађених током седам година у кластере и њиховим заједничким разматрањем.

„Биће јасно: без испуњавања првог питања не може бити испуњено друго и тако даље“, рекао је Кравчук за телевизију „Украјина 24“.

Додао је и да је такође неопходно да се побољша механизам утицаја на нарушавање прекида ватре. Према речима украјинског дипломате, постоје први мали кораци ка постизању „конкретних ефикасних мера“.

„Такав документ предложила је и сама Русија на нашем заједничком састанку“, истакао је председавајући кијевске делегације.

Ако ови кораци не дозволе да се мински преговори реанимирају, Кравчук је у том случају предложио да се овај формат напусти или прошири – пренесе у Европу и промени састав учесника у процесу на званичнике вишег нивоа.

Москва је више пута указивала на неспремност Украјине да реализује Минске споразуме. Између осталог, портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова нагласила је да се у пакету мера налазе конкретне одредбе усмерене на мирно решавање сукоба између Кијева, Доњецка и Луганска, али украјинске власти избегавају директне контакте и избегавају могућност решавања кризе.

Уместо тога, Кијев износи идеје супротне споразумима. Украјинске власти, између осталог, захтевају да Русија поштује споразуме, иако она није страна у сукобу. Саветник за информациону политику украјинске делегације у Трилатералној контакт групи Алексеј Арестович, предложио је „План заједничких корака“ који подразумева повлачење „илегалних формација и плаћеника“ из Донбаса. Шеф кабинета председника Украјине је, са своје стране, Минске споразуме назвао „неизводљивим“. Раније је председник Украјине Владимир Зеленски запретио да ће се Кијев једнострано повући из споразума.

Спутник

посты:

Коментари: