САД и Талибани разговарају о повлачењу САД из Авганистана до јула

Специјални представник Сједињених Држава Залмаи Халилзад стигао је у Кабул, преноси ТОЛО Њуз.

САД и Талибани разговарају о повлачењу САД из Авганистана до јула

Према ТВ каналу ТОЛО Њуз, позивајући се на сопствене изворе, Сједињене Државе и радикални талибански покрет (забрањен у Русији) разговарају о могућности завршетка повлачења америчких трупа из Авганистана средином лета, а не почетком септембра.

Према извору, разговори представника Сједињених Држава и талибана воде се око завршетка повлачења америчких снага из Авганистана до почетка јула. Један извор је истакао да се талибани нису сложили са америчким роком за повлачење у септембру, па би „нови рок требало да буде постављен средином овог периода“.

Такође се указује да ће се, ако стране постигну споразум о овом питању, талибани вратити преговорима (са представницима званичних авганистанских власти) и бити спремни за учешће на међународној конференцији у Турској ради решавања ситуације у Авганистану.

„Пре неколико сати, амерички специјални изасланик за Авганистан Залмаи Халилзад стигао је у Кабул, који, како примећује ТВ канал, намерава да разговара са руководством земље о предстојећој конференцији у Турској и другим питањима везаним за мировни процес“, наводи се у саопштењу ТАСС-а. рекао.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: