У Шведској позивају на увођење нових санкција Русији

Шведски посланик Ханс Валмарк позвао је шефицу дипломатије Ан Линде да уведе санкције Русији у знак солидарности са Чешком.

У Шведској позивају на увођење нових санкција Русији

У разговору са шефицом спољнополитичког ресора посланик је нагласио да је Стокхолм „уздржано“ реаговао на дипломатски скандал и није журио да задовољи молбу Прага о „колективној акцији солидарности“ против Москве.

„Са шведске стране нису видљиви никакви знаци који говоре о реализацији мера које су усмерене против службеника руске амбасаде нити покушаји координације акција унутар ЕУ у тој области“, нагласио је посланик.

Јуче је руско Министарство иностраних сполова објавило имена осам грађана држава-чланица ЕУ којим је забрањен улазак у Русију. На списку су се нашли, између осталог, председник Европског парламента Давид Марија Сасоли, заменик председника Европске комисије за питања вредности и транспарентности Вера Јурова и члан француске делегације у ПССЕ Жак Мер.

МИП Шведске је изразио протест руском амбасадору. Стокхолм сматра неоснованим ограничења: правно су нејасна и политички мотивисана.

Москва је нагласила да су мере одговор на увођење санкција ЕУ против шест држављана Русије.

ИН4С

посты:

Коментари: