Захарова: Сценарио искључења Русије из СВИФТ-а разматра се хипотетички

Сценарио искључења Москве из платног система СВИФТ за сада се разматра хипотетички, али је у Русији у току међуресорни рад како би се смањили ризици, изјавила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Захарова: Сценарио искључења Русије из СВИФТ-а разматра се хипотетички
Марија Захарова(фото:Лола Ђорђевић

„Сценарио искључења Русије из СВИФТ-а за сада се хипотетички разматра. Ипак, у току је међуресорни рад на смањењу ризика и економске штете од ограничења приступа наше земље уобичајеним међународним финансијским инструментима и механизмима плаћања“, рекла је Захарова у интервјуу за „РТ“.
Она је као пример алтернативе навела Систем за трансфер финансијских порука (СПФС).

„Тренутно се разматрају могућности повезивања са страним панданима – јединственим подручјем плаћања у еврима (SEPA), иранским SEPAM-ом, кинеским CUP и CIPS“, додала је портпаролка.

Истовремено, Захарова је изјавила да поступци Вашингтона повећавају сумњу у поузданост доларских трансакција. Према њеним речима, у таквим условима задатак јачања независности и стабилности финансијског система сваке државе као одговор на спољне претње постаје све приоритетнији.

С тим у вези, она је подсетила да је дискусија о потреби смањења зависности од долара као водеће светске валуте питање које је присутно бар последњих 10 година.

„Потреси на америчком финансијском тржишту и светска економска криза која је уследила, погоршали су проблем рањивости глобалне економије од доминације долара и довели у питање стабилност светског монетарног система заснованог на лидерству једне националне валутне јединице“, додала је портпаролка.

Удружење за међународне међубанкарске финансијске телекомуникације (СВИФТ) је међународни међубанкарски систем за пренос информација и обављање плаћања, на који је повезано више од 11 хиљада највећих организација у готово свим земљама света. У штампи се редовно појављују извештаји да би Русија могла бити искључена из овог система као једна од најоштријих санкција Запада.

Спутник

посты:

Коментари: