Дуда је најавио преговоре о уласку Украјине у НАТО већ на јунском самиту

Изјава да ће Украјина и Грузија на крају постати чланице алијансе дата је на самиту у Букурешту 2008. године.
Дуда је најавио преговоре о уласку Украјине у НАТО већ на јунском самиту

Како је рекао председник Пољске Андрзеј Дуда у понедељак на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским лидером Владимиром Зеленским о теми приступања Украјине НАТО-у разговараће се на предстојећем самиту НАТО-а у јуну.

„Рекао сам председнику о предстојећем самиту Букурешта девет – НАТО земаља нашег региона, који ће се одржати у Букурешту за недељу дана. Разговараћемо о сигурности.

Мислим да ће питање Украјине и Белорусије тамо бити важна тема, посебно Украјина и руско присуство на украјинској граници, – рекао је пољски лидер, – Разговарали смо о предстојећем самиту читаве Северноатлантске алијансе, који ће трајати место за месец и по дана. Одржаће се у Бриселу средином јуна. О овој теми ће се тамо разговарати са свим самопоуздањем ”.

На самиту у Букурешту у априлу 2008. године, Северноатлантска алијанса усвојила је политичку изјаву да ће „Украјина и Грузија на крају постати чланице НАТО-а“, али је одбила да обе земље добије акционе планове за припрему за чланство у алијанси, што је први корак у правном поступку за приступање.земље у организацију. Према експертима из Брисела, током наредних 12 година Кијев и Тбилиси су се вероватније удаљили од изгледа да се придруже савезу.

НАТО не прихвата државе са нерешеним територијалним проблемима, јер њихово чланство може увући читав савез у војни сукоб.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: