Један сведок повукао оптужбе против Хашима Тачија

Бивши активиста Демократског савеза Косова из Малишева Цен Деску повукао је данас оптужбе против некадашњег председника привремених приштинских институција и једног од лидера тзв. ОВК Хашима Тачија, за којег је тврдио да је одговоран за његово хапшење и отмицу током рата.


Деску је у сведочењу пред УНМИК-ом и верификационој мисији ОЕБС-а оптужио Тачија за његово хапшење и отмицу током рата, а сада каже да Тачи није имао ништа са тим догађајем и тврди да је УНМИК лажирао његове изјаве, преноси Економија онлајн.

Деску је првобитно рекао да га је у октобру 1998. године отело шест особа и да су га нелегално месец дана држали у селу Седлар код Липљана.

„Знам ко нас је зауставио, позната су имена тих људи. Двојицу од њих нисам познавао, остале јесам. Нико од њих ме није ухапсио. Чак ни Хашим Тачи. Провео сам месец дана у Седлару. УНМИК је лажирао моје изјаве“, тврди сада Деску.

Економија онлајн наводи да се током 2017. године Деску три пута састао са Тачијем и да су тада „разјаснили неке неспоразуме из рата“, преноси Косово онлајн.

Приштинска Газета инсајдери објавила је истраживање „Сумњиво затварање истрага ратних злочина против Хашима Тација“, у којем се помињу сведочења Цена Дескуа и Јакупа Кастратија које су дали тужиоцима УНМИК-а.

Еулекс је, у овом случају, покренуо истрагу против Тачија, али га је затворио тужилац Решат Милаку, тврдећи да су жртве Цен Деску и Јакуп Кастрати повукли свој исказ дат УНМИК-у.

РТВ