Естонија: Руски авион нарушио наш ваздушни простор

Прес–служба главног штаба естонске војске саопштила је да је руски авион Ил-96 нарушио ваздушни простор Естоније. Због инцидента руски амбасадор у Талину позван је у Министарство спољних послова.

Естонија: Руски авион нарушио наш ваздушни простор

„Руски авион Ил-96 је данас нарушио ваздушну границу Естоније у близини острва Вајндло и провео у ваздушном простору Естоније око минут. Транспондер авиона је био укључен, али није било плана лета.

Авион није одржавао радио-везу са естонском диспечерском службом“, наводи се у саопштењу и додаје да је ово други овакав случај ове године.

Такође је наведено да је руски амбасадор у тој земљи Александар Петров позван у естонско Министарство спољних послова где му је уручена одговарајућа нота.

„Веома непријатан и озбиљан инцидент и та серија нарушавања ваздушног простора, која се понавља, је неприхватљива“, истичу у естонској војсци.

Руска страна је више пута истицала да се сви летови руских авиона одвијају уз стриктно поштовање међународних правила коришћења ваздушног пространства изнад неутралних вода, и да није било кршења граница других држава.

Спутник

посты:

Коментари: