Француски војници упозоравају на претњу од грађанског рата

Група активних француских војника објавила је отворено писмо у којем упозоравају на претњу од избијања грађанског рата у земљи.

француска застава (Фото: Лола Ђорђевић)

„Ради се о опстанку наше земље“, наводи се у тексту писма које су француски војници, пре него што су добили подршку јавност, објавили анонимно, како би избегли репресалије од стране надређених.

Отворено писмо је једно време стајало на блогу „Плас д’Арм“, али је одатле уклоњено, да би га затим у недељу објавио лист „Валер актиел“.

Како преноси тај дневник, до понедељка у подне текст је подржало више од 100.000 Француза, својим виртуелним потписима преко интернета.

У писму се упозорава да је „опстанак“ Француске доведен у питање након што је влада направила „уступке“ исламизму.

Француска влада је претходно осудила слично писмо које су пензионисани генерали објавили крајем прошлог месеца.

Француска министарка задужена за оружане снаге Флоренс Парли је тада изјавила да ће они бити кажњени због кршења закона који забрањује резервистима или припадницима војске да јавно изражавају мишљења о религији и политици.

Међутим, лидер крајње деснице Марин Ле Пен, кандидаткиња на председничким изборима следеће године, подржала је око 1.000 припадника и припадница војске који стоје иза овог документа.

Број потписника који стоје иза најновијег писма остаје нејасан, наводи ББЦ.

Међутим, аутори писма описују себе као део млађе генерације војника који су служили у Авганистану, Малију и Централноафричкој Републици, или су се придружили домаћим антитерористичким операцијама.

„Дали су кожу да униште исламизам којем дајете уступке на нашем тлу“, написали су они.

У поруци се критикује одговор француске владе пензионисаним генералима који су потписали прошломесечно писмо и наводи: „Да ли су се они борили за то да ви допустите да Француска постане пропала држава?“.

„Ако избије грађански рат, војска ће одржавати ред на свом тлу. Нико не може да пожели тако страшну ситуацију, али да, у Француској се спрема грађански рат и ви то савршено добро знате,“ наводи се у писму.

Француска је претходно представила план борбе против онога што је Макрон описао као „исламски сепаратизам“.

Тај потез је био наишао на критике како у земљи, тако и у иностранству, које су га махом виделе као напад на ислам.

РТВ