Парламент у Јерменији није изабрао премијера, следе избори

Јерменски парламент други пут није изабрао премијера, уместо досадашњег Николе Пашињана, што значи да ће, у складу са Уставом, бити распуштен, а нови избори биће одржани највероватније у јуну, јавља агенција „ТАСС“.

Председник парламента Арарат Мизорјан рекао је да је за избор досадашњег премијера Никола Пашињана, који је прошлог месеца поднео оставку, гласао један посланик, један је био против, док их је 76 било уздржано.

„Одлука није донета, што значи да се, према Уставу Јерменије, парламент земље распушта и да ће бити расписани нови избори“, рекао је Мирзоиан.

Јерменски премијер Никол Пашињан најавио је 26. априла да одлази у техничку пензију, како би омогућио одржавање ванредних избора 20. јуна.

Према јерменском законодавству, ванредни парламентарни избори одржавају се најраније 30 дана и најкасније 45 дана после распуштања скупштине.

Поступак се формално покреће када у року од две недеље након оставке премијера, посланици два пута не изаберу новог.

Пашињан је изјавио да ће га због тога владајућа фракција у парламенту номиновати два пута и да га оба пута неће подржати.

Парламент први пут није изабрао шефа владе 3. маја.

Пашињан је дошао на власт 2018. године након антивладиних протеста, а оставку је поднео након што се суочио са критикама због поступака током сукоба у Нагорно-Карабаху.

РТС