Вулин: Србија неће дозволити мењање истине о Другом светском рату

Србија ће наставити да се опире напорима да се прекроји историја Другог светског рата, рекао је данас министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин у интервјуу за ТАСС.

„Хитлер и Стаљин нису били исти. Вермахт и Црвена армија није исто. Стаљин је за мене победник Другог светског рата, највећи државник 20. века, док је Хитлер био највећи криминалац века. Нико никада неће моћи да промени ову истину“, оценио је Вулин.

 

Он је додао да неки народи можда осећају горчину што њихови преци нису били на правој страни током рата.

„Ми имамо разлога да осећамо само понос. Мора бити врло јасно – нисмо сви у једнакој позицији. Добро је познато ко је био агресор у Другом светском рату, а ко је био жртва. Покушај да се промени исход рата неће донети ништа добро“, додао је Вулин.

Он се присетио да су, када је Црвена армија ушла у Југославију 1944. године, бројне герилске групе које су се бориле против нациста, стале раме уз раме са совјетском војском.

„То објашњава због чега Руси и Срби славе Дан победе заједно. У стварности, ми смо победници. Они који славе Дан Европе уствари славе предају, јер су изгубили“, изјавио је српски министар.

Вулин каже да ће Србија увек имати пријатељске односе са Русијом, докле год је Александар Вучић председник.

„Русија и Србија увек имају теме за разговор. Ми смо искрени, блиски партнери. Подсетићу вас да је Србија једина европска земља која никада није увела никакве санкције Русији. Није ни Босна и Херцеговина, али то је зато што Срби живе тамо. Док је Вучић председник, Русија ће имати увек доброг и поузданог пријатеља у Србији“, казао је Вулин.

Вулин је захвалио партнерима из Русије за организовање посете Москви на високом нивоу.

„Разговарамо о темама које се тичу безбедности наших земаља – борби против тероризма, трговини дроге, питању сајбер безбедности. Причамо о томе како бисмо обезбедили сигурност за наше грађане“, додао је министар.

Министар полиције је Русима препричао како је МУП пронашао иностране конекције поводом истраге о прислушкивању председника, као и покушаја организације атентата на њега.

„МУП је скроз решио питање прислушкивања. Предали смо материјал судству, надам се да ће формирати кривични случај и почети да се баве тиме. Тачно је да је страни фактор био део покушаја да се дестабилизује Србија“, казао је Вулин.

Вулин не мисли да председник Србије више није у опасности.

„Докле год су ту десничарски лидери и нарко-групе које смо разоткрили, и докле год страни фактор жели дестабилизацију, не могу да кажем да је председник потпуно безбедан“, поручио је Вулин.

Када је реч о посети руског председника Владимира Путина Београду, Вулин каже да се нада да ће Србија моћи да организује посету на прави начин.

„Зависиће и од епидемиолошке ситуације и још неких околности. Али могу да кажем самоуверено да не постоји друга држава на свету која би дочекала Путина срдачније од Србије и на то смо поносни“, нагласио је Вулин.

Српски министар спољних послова Никола Селаковић је рекао половином априла да Москва и Београд разматрају организацију Путиновог доласка у 2021. години, а портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да ће посета моћи да се договори брзо чим се поправи епидемиолошка ситуација.

РТВ