Русија-САД: неће бити поновног покретања

Нема говора о новом ресетовању односа са Сједињеним Државама, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков у светлу предстојећих контаката руских и америчких званичника.


Рјабков је у интервјуу за РБЦ рекао да „немамо илузија о односима са Сједињеним Државама, и наравно, не може бити говора ни о каквом ресетовању 2.0“, јер „ако је нешто у садржају америчке политике у руском правцу почиње промене на боље, онда можемо размишљати о укидању ограничења “.

Москва види много сигнала из Вашингтона и чује праве речи о важности предвидљивости и стабилности у односима и потреби изградње прагматичног дијалога.

„Све се то поклапа са нашим приступом“, додао је дипломата.

Москва не настоји да списак непријатељских земаља учини бездимензионалним, али ипак може да се прошири.

„До сада су Вашингтон и Праг заузели најотурнију, рецимо, позицију у обрачуну с нама. Оно што видимо у релевантном владином налогу је одраз стварног стања ствари. Овде нема елемента реторике “, додао је, напомињући да не зна колико је то важно за Вашингтон, али до сада САД нису тражиле да их изузму са ове листе.

„На овај или онај начин, критеријуми за изузеће са ове листе су понашање власти друге државе и њихова спремност да предузму практичне кораке“, објаснио је Рјабков.

У исто време, Русија је спремна да укине ограничења на рад америчких мисија у иностранству, али само на строго узајамној основи: „Ако су Американци спремни да нормализују функционисање наших мисија у иностранству у Сједињеним Државама, неће рђа иза нас. Међутим, таквих знакова још нема “.

Америчка одлука да оштро ограниче издавање неигрантских виза и, генерално, да смање обим јавних услуга које пружају, управо је америчка одлука и „америчка страна ништа није спречила да се уздржи“.

„Не обавезујем се да дајем било какав савет америчкој страни, али само наглашавам да, упркос свим покушајима Вашингтона да изврши масовни притисак на наше стране мисије, настављамо да радимо што је даље могуће без смањења нивоа конзуларних услуга. То намеравамо да радимо у будућности “, приметио је заменик министра спољних послова Русије.

Руски Демиург/Телеграм

Превод: Њуз Фронт Србија