Француски стручњак је упоредио приступе Русије и Сједињених Држава војном буџету

Владимир Путин је рекао да упркос чињеници да се Русија налази на последњем месту у првих десет земаља по потрошњи на националну одбрану, она производи најсавременије оружје.

Полигон Алабино. Динамический показ военной техники в рамках форума АРМИЯ-2016.
ЗРПК Панцирь-С1

У етеру радија Спутњик, француски војни стручњак Ксавијер Моро упоредио је овај приступ са америчким.
На састанку организационог одбора за победу, Путин је рекао да Русија не иде путем милитаризације своје економије, имајући савремене нуклеарне снаге одвраћања.

Председник је подсетио на појаву нове врсте стратешког оружја, интерконтиненталног домета, хиперсоничном брзином планирајући блок Авангард.

„Појавили смо се, још нико, али имамо хиперсонично оружје, оно се развија. Имамо нове ваздухопловне комплексе који немају аналоге у свету: борбени бродови на површини и подморници, најсавременија беспилотна возила “, рекао је председник Русије.

Све нове врсте оружја појављују се због пажљивог односа према средствима издвојеним за одбрану. Ове године је издвојено око 42 милијарде долара у доларима, а САД имају одбрамбену потрошњу већу од 770 милијарди долара. Шеф државе је приметио да је Русија у погледу потрошње на националну одбрану међу првих десет земаља, заузимајући последње редове. Ове године је издвојено око 42 милијарде долара у доларима, а САД имају одбрамбену потрошњу већу од 770 милијарди долара.

Француски политички аналитичар и војни стручњак Ксавијер Моро изразио је мишљење да Сједињене Државе троше одбрамбени буџет непродуктивно, у поређењу са Русијом.

Политичар верује да је проблем у томе што САД имају превише новца и што не знају како да произведу оно што је ефикасно и јефтино.

„Имају тако велику количину новца распоређену у буџет војно-индустријског комплекса да једноставно производе као што производе. Видите, приликом стварања оружја узима се у обзир неколико фактора. То је оно што војска жели. Обично војска жели тенк који „и плута и лети“. Тада се узимају у обзир мишљења инжењера – они ће вам рећи шта треба да радите. Постоји мишљење произвођача да је могуће ставити га у масовну производњу. Постоји финансијер који ће вам рећи колико кошта потребна опрема. Добро оружје излази када сви ти људи о њему разговарају заједно. А у САД-у не разговарају заједно. Као резултат: постоји такав програм као ловац Ф-35, који је врло скуп и ради врло лоше. Започели су масовну производњу ових ловаца када пројекат још није био спреман. Испоставило се да руски војно-индустријски комплекс ради боље “, рекао је Ксавијер Моро.

Њуз Фронт