Варнице у Прагу после Земановог извињења

Председник Чешке Милош Земан након посете председника Србије Александра Вучића овој земљи каже да се Србији због НАТО бомбардовања извинио лично, али и као председник државе. „Моје извињење Србији је извињење председника републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН, па у том смислу је и било незаконито”, рекао је Земан у интервјуу за Танјуг, одговарајући на питање да ли је његово извињење било лично, како га је оценио чешки министар спољних послова, као и да ли је то извињење и потврда да је НАТО бомбардовање 1999. било незаконито.

У међувремену, слично као шеф чешке дипломатије Јакуб Кулханек, реаговао је и премијер Андреј Бабиш, који је јуче у Лиси над Лабом казао да се председник Чешке извинио српском народу за бомбардовање СР Југославије 1999. године у своје лично име, као грађанин. „Сигурно то није био за њега лак тренутак, извинио се као грађанин Милош Земан. Разумем да то одлучивање (да Земан као премијер одобри НАТО бомбардовање) за њега није било лако”, казао је Бабиш. Чешки премијер изјавио је да је прекјуче на изненадном састанку са Земаном разговарао о дводневној посети Вучића Прагу и о вакцинацији против ковида 19.

На питање Танјуга како је његово извињење прошло у политичким круговима у Чешкој, Земан каже да је и то већим делом примљено са симпатијама, док код опозиционих странака није прошло најбоље. „Рекао сам да је то било извињење у моје име, пошто сам тада ја био председник владе и дао сам сагласност за бомбардовање”, каже Земан и напомиње да је, ипак, задатак опозиције да критикује и председника државе и парламента.

Претходна Земанова иницијатива 2019. године, када је током посете Београду казао да ће покренути повлачење чешког признања Косова, иако је унапред био јасан негативан став чешке владе, која по чешком Уставу једина креира и одговорна је за спољну политику док ту председник нема овлашћења, изазвала је у Чешкој контроверзе, између осталог и зато што је Србији само дао лажне наде, наводи Бета. За разлику од повлачења признања Косова, Земаново извињење за бомбардовање у Чешкој је примљено махом са симпатијама као лично признање кривице што као премијер није имао храбрости да каже „не” бомбардовању СР Југославије, посебно што је могао тада да рачуна на подршку опозиционе деснице и њеног лидера Вацлава Клауса и чешке јавности, чија већина је тада била против бомбардовања.

„Срби су народ који је прошао кроз веома тежак период и рекао бих да је свака подршка у реду. Некаква интервенција светске заједнице у то време је била нужна. Имам симпатије за Србе зато што су остали без дела територије на којој се одигравао велики део историје Србије”, казао је о извињењу председник Одбора за спољну политику Доњег дома парламента социјалдемократа Онџеј Весели.

Земаново извињење чешки званичници виде и као гест који може да допринесе добрим односима са Србијом, а улог председника Чешке у те односе похвалио је и шеф чешке дипломатије Кулханек, упозоривши иначе, као и јуче Бабиш, да је то извињење у лично име, а да је прошлост на западном Балкану тако компликована да се треба извињавати не за једну него десетине неправди. Према оцени Бете, сами Чеси, али и партнери Чешке у Европској унији, навикли су на понекад контроверзне изјаве или иницијативе председника Земана и одређују се према њима у складу с тим да ли их је размотрио и добио сагласност чешке владе која је надлежна и одговорна за спољну политику.

Уз подсећање да је раније изјавио да је била грешка то што је Чешка признала независност Косова и да ће тражити да се размотри могућност повлачења признања и питање Танјуга да ли и даље мисли и верује ли да је компромис могућ, каже да је тада косовска администрација била предвођена председником (Хашимом Тачијем) који се мора суочити с оптужницом у Хагу. Додаје да не верује ниједном председнику који је оптужен за такве злочине. „Иако би требало да дође до дијалога између представника две стране, свакако на челу не би требало да стоји човек попут Хашима Тачија”, додао је Земан у интервјуу овој агенцији, који је јуче емитован.

Када је реч о спољној политици Србије и њеним успесима током пандемије вируса корона, Земан је рекао да су „неки заговарачи хладног рата имали којекакве приговоре и критике по питању вакцинисања и по питању руске и других вакцина, али да вакцине не познају идеологију”. „И то што је Србија набавила ове вакцине, омогућило јој је да убрза процес вакцинисања и када се погледају европске земље, она је у врху по брзини вакцинације”, рекао је он.

По питању области у којима постоји највећи потенцијал за унапређење сарадње две земље и да ли убрзани економски напредак Србије отвара врата за нове чешке инвестиције, каже да Чешка има бројне инвестиционе пројекте у вези са Србијом. Уверен је да ће тај процес бити настављен. „Убеђен сам да није довољно само да се изговарају топле речи у вези с економском сарадњом, већ да она треба на неки начин да се усидри”, навео је Земан. Додаје да је веома задовољан развојем економских односа Србије и Чешке када је реч о трговинској размени и инвестиционим пројектима.

Иначе, када је Земан 2019. био у посети Србији, потписана су два споразума о сарадњи, у области одбране и у области иновација, вештачке интелигенције и роботике. Каже да се сарадња у тим секторима успешно одвија. Подсећа да је до 2019, пре ковид кризе, спољнотрговинска размена две земље била утростручена, у периоду од неколико година и истиче да је то одличан резултат, али и да нема разлога сумњати да та сарадња не би могла и даље да напредује.

Захвалност српском народу за 1938. и 1968.
Милош Земан поручио је, како је рекао, поносном српском народу да никада не подлегне застрашивању, с било које стране, као и да се увек понаша поносно. „Желео бих да српском народу захвалим за подршку коју нам је пружио 1938. године (после потписивања Минхенског споразума, којим су Велика Британија и Француска, да би умириле Хитлерове апетите и ратне намере, уступиле Немачкој део савезничке Чехословачке, тзв. Судетску област насељену већином Немцима) и за подршку 1968. године (када је дошло до совјетске инвазије на Чехословачку због ’Прашког пролећа’ (периода политичке либерализације у Чехословачкој). Чак 70.000 Срба је 1938. године било спремно да се бори за Чехословачку”, навео је председник Чешке.

Нисмо колонија, треба да наступамо самопоуздано
На питање да ли сматра да Србија заслужује веће разумевање Запада за инсистирање на својим државним и националним интересима у решавању косовског проблема и да ли је имао можда неки савет за председника Вучића, Милош Земан каже да је његов савет Вучићу био да не подлеже било каквим притисцима, с било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима. Поводом констатације да је ЕУ у расправи о западном Балкану показала извесну дозу самокритичности када је реч о ангажману и мотивисању региона за пријем у ЕУ и питање да ли он очекује неке конкретне промене по том питању и где их види, каже да га је председник Вучић обавестио да се воде разговори о приступању Србије ЕУ и да су већ и затворена одређена преговарачка поглавља.

„Ја бих само препоручио да Србија у тим преговорима наступа самопоуздано, а не са сервилношћу. Осим тога, ЕУ има одређених приговора у вези и са Пољском или Мађарском, али ми нисмо колонија и треба да наступамо самопоуздано”, поручио је Земан.

Б.Б./Политика