Марин ле Пен за зближавање Француске и Русије и иступање из НАТО-а

Вратити добре односе са Русијом и укинути јој наложене санкције, повући се из уједињене команде НАТО-а, ревидирати политику са Сједињеним Државама – главне су тезе спољнополитичког програма француског председничког кандидата из „Националне асоцијације“ Марин ле Пен, о којој је говорила 25. маја, за БФМТВ-РМЦ.

„Ја ћу променити француску спољну политику. Наш улазак у заједничку команду НАТО-а био је грешка“, рекла је она у корист повлачења Француске из заједничке команде НАТО-а.

Политичарка је изразила жаљење због тензија у односима са низом међународних партнера и видела је то последицом „дипломатске потчињености Европској унији“. Према њеним речима, „велика држава Француска требало би да има своју дипломатију“.

Марин ле Пен током предизборне кампање промовисаће ревизију односа са Сједињеним Државама и Русијом, узимајући у обзир чињеницу да се „Француска мора вратити свом, посебном путу“.

Говорећи о приближавању Русији, она се задржала на санкцијама које су јој уведене, а које су, према њеним речима, „пре свега погодиле Француску и играле на руку самој Русији, посебно у пољопривредној сфери“.

„Требало би укинути санкције, чији се ефекат показао супротним од предвиђених, и вратити нормалне односе са Москвом“, рекла је она.