Експанзија усташтва у данашњој Хрватској

Поражена идеологија из Другог светског рата и даље је актуелна на територији данашње Хрватске. Хрватска је етнички очишћења од својих грађана који су били Срби по националности. Ни ово није умањило шовинизам према Србима, а популаризација Домовинског покрета и отворена промоција усташке идеологије је постала популарна и сада је део тренда. Наручито су усташке идеје заступљене код омладине и пројектују се од концерата до фудбалских стадиона, али и на прославама матуре. Прес конференцију усташке странке која баштини традицију праваштва Анте Старчевића су прекинули матуранти певајући песму о Анте Готовини чији је аутор преседник Домовинског покрета Мирослав Шкоро.

Такође је на изборе позвао и популарни усташки певач Марко Перковић Томпсон, који је популаран по песмама у којима велича НДХ и њене вође.

 

 

Усташка идеологија је у експанзији и пропагира се и на јавном сервису. На програму ХРТ1 је емитована емисија шовинистичког карактера где се за све нестабилности у региону оптужују Србији, којих 400 000 има мање у Хрватској само. Гости емисије су били Соња Бисерко, Бобан Батричевић из ЦГ који предаје на факултету за црногорски, Мустафа Церић бивши босански муфтија и два госта из Загреба. Емисија је директан позив на линч православља и српског народа у целини.

 

 

Видовдан.орг

посты:

Коментари: