Русија је престала да издаје дозволе за долазак летова који заобилазе Белорусију

Русија није дала дозволу аустријском превознику Аустриан Аирлинес да стигне у Москву заобилазећи Белорусију.

Ово је известио ТАСС позивајући се на представника авио-компаније.

Дакле, према извору авио-компанија је престала да лети изнад ваздушног простора Белорусије након инцидента са хитним слетањем авиона Рајанар на основу препоруке Агенције за ваздухопловну безбедност Европске уније.

С тим у вези, превозник је требао прилагодити руте лета за Русију. „Власти морају одобрити промену руте лета. Руске власти нам нису дале ову дозволу “, објаснио је Аустриан Аирлинес.

Раније је објављено да је авион Аустриан Аирлинес-а требало да стигне на московски аеродром Домодедово из Беча у 13:45 по московском времену, али је на онлајн семафору наведен као отказан.

Слична ситуација догодила се и са летом компаније Аир Франце, који је био заказан за 27. мај. Авион је требало да лети из Париза за Москву, али је лет прво одложен, а затим отказан. Како је објашњено у прес-служби превозника, лет се није догодио пошто Аир Франце такође није добио дозволу за летове за Русију заобилазећи Белорусију.

Подсетимо, неколико земаља је наметнуло ограничења за летове изнад Белорусије након инцидента на аеродрому у Минску – 23. маја авион компаније Рајанар на путу од Атине до Виљнуса хитно је слетео у главни град републике након извештаја о минирању. Одмах по слетању, службеници закона су привели творца и бившег главног и одговорног уредника НЕКСТА Телеграм канала Романа Протасевича, који је био на броду. Код куће је оптужен за стварање екстремистичке групе и позивање на нереде након председничких избора у августу 2020. године. Могао би да прети до 15 година затвора.

Њуз Фронт