Зеленски је разговарао са шефом Европске комисије о ситуацији у Донбасу

Зеленски и вон дер Лајенпотврдили су своју посвећеност споразумима из Минска.

Странке су такође обратиле пажњу на вакцинацију против КОВИД-19 и билатералну сарадњу,саопштила је у четвртак прес служба председниковог кабинета.

„Председник Украјине Владимир Владимир Зеленски и председница Европске комисије Урсула вон дер Лајен обавили су телефонски разговор. Странке су разговарале о напорима Украјине и ЕУ у борби против коронавируса, његовим социјалним и економским последицама реформама које су у току у Украјини и сарадњи на превазилажењу сталних дестабилизујућих акција Русије. У свим овим областима, ЕУ наставља да пружа снажну подршку Украјини “, наводи се у саопштењу на веб страници канцеларије председника Украјине.

Странке су разговарале и о ситуацији у Донбасу.

Канцеларија је приметила да су шеф украјинске државе и председник Европске комисије разменили ставове о ситуацији на истоку Украјине и потврдили посвећеност пуној примени споразума из Минска и нормандијског формата, као и снажну подршку ЕУ за независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине … Лидери су разговарали о почетку кримске платформе (Кијев планира да разговара о питању „повратка“ полуострва – прим. аут.) и договорили се о сарадњи у овом формату “.

Поред тога, странке су разговарале о заједничким опредељењима за јачање политичког удруживања и економске интеграције између Украјине и ЕУ.

„Стране су забележиле напредак у примени Споразума о придруживању између Украјине и ЕУ, а такође су изразиле наду да ће започети консултације о ревизији либерализације трговине у оквиру дубоке и свеобухватне зоне слободне трговине и размотрити постизање циљева Споразума о придруживању “.

Поред тога, саговорници су потврдили спремност да што пре заврше техничке процедуре за потписивање споразума о заједничком ваздухопловном простору.