Матвијенкова на састанку са Дачићем: Производња „Спутњика Ве“ у Србији омогућиће извоз у друге земље

Производња руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), која је почела у Србији, омогућиће земљи не само да задовољи сопствене потребе за препаратом, већ и да га извози у друге земље, изјавила је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко на састанку са председником Народне скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Валентина Матвијенко (фото: Лола Ђорђевић)

„Производња вакцине ‘Спутњик Ве’, колико знам, већ почиње у Србији у складу са споразумом између наших земаља. То ће омогућити да се у потпуности задовоље потребе Ваше земље, као и да се позабавите извозом вакцине у друге земље које за то буду заинтересоване“, рекла је она, обраћајући се Дачићу.
Она је подсетила да се „Спутњик Ве“ већ показао као безбедна и поуздана вакцина.

„Уколико не грешим, и ви сте се вакцинисали њоме“, обратила се Дачићу.

Истовремено, председница Савета Федерације изразила је захвалност српском колеги зато што је Русија прва земља у коју је дошао званичну посету на новој функцији.

„Такође смо Вам захвални што ћете учествовати у отварању Међународног економског форума у ​​Санкт Петербургу. Односи између наших земаља настављају да се развијају, то су посебни односи, истински савезнички“, изјавила је Матвијенкова.

С тим у вези, истакла је да посебну улогу у томе имају руски и српски лидери, између којих се развио однос поверења који је одредио агенду билатералне сарадње међу земљама.

Како је рекла, међупарламентарне везе такође заузимају важно место у државним односима Русије и Србије.

Подсетимо, вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Спутник