Медији: Данска је помогла америчком шпијунирању европских политичара

Данска војна обавештајна служба оптужена је за сарадњу са америчком Агенцијом за националну безбедност у прикупљању информација о високим званичницима у Немачкој, Француској, Шведској и Норвешкој. Међу жртвама била је и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Према ББЦ-у, позивајући се на данске медије, данске тајне службе наводно су помогле Сједињеним Државама да прикупљају податке о европским политичарима, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, од 2012. до 2014. године.

„Према њиховим информацијама, данска војнообавештајна служба (ФН) сарађивала је са америчком Агенцијом за националну безбедност (НСА) на прикупљању информација о високим званичницима у Немачкој, Француској, Шведској и Норвешкој“, пише лист Лефт Банк.

Медији кажу да је НСА наводно добила приступ текстуалним порукама и телефонским позивима који су били повезани са данским Интернет кабловима. Ово је било под кодним називом „Операција Дунхаммар“ и омогућило је добијање података помоћу телефонских бројева политичара.

Истрага данске емитере ослања се на информације из девет извора који су наводно имали приступ поверљивим информацијама ФН-а. Ови саговорници су рекли да се прикупљају подаци не само о Меркеловој, већ и о председнику Немачке, а у то време и министру спољних послова Франк-Валтер Стеинмеиер-у и о тадашњем лидеру опозиције Пере Стеинбруцк-у.

Данско Министарство одбране и Војнообавештајна служба нису коментарисали објављену истрагу.

Њуз Фронт