Турска ће управљати аеродромом у Кабулу у оквиру споразума са НАТО-ом

Како преноси Тхе Натионал детаљи и тачан датум договора под којим ће главна ваздушна лука Авганистана доћи под турску контролу још нису прецизирани.
Турска ће управљати аеродромом у Кабулу у оквиру споразума са НАТО-ом

Према еадаили-у, турска влада се сложила да преузме одговорност за управљање међународним аеродромом у Кабулу у оквиру споразума са НАТО-ом вредног 130 милиона долара рекао је званичник авганистанске владе за новине на енглеском језику Тхе Натионал (објављене у Уједињеним Арапским Емиратима). То се дешава након недеља неизвесности око безбедности летова преко међународног аеродрома Хамид Карзаи у Кабулу након што су америчке трупе напустиле земљу до 11. септембра 2021. године, према плану администрације Џо Бајдена.

Авганистанска управа за цивилно ваздухопловство прошлог месеца затражила је од НАТО-а да преда контролу ваздушног саобраћаја на аеродрому у Кабулу, потврђујући раније забринутости стручњака због способности локалне владе да обезбеди сигурност лета након повлачења страних трупа.

Владин званичник рекао је у мају, под условом анонимности да Авганистан није у могућности да самостално управља аеродромима због недостатка таквог искуства.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: