Додик: Високи представник дужан да достави извештај (ВИДЕО)

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да високи представник има обавезу да достави извештај о свом раду Србији, као потписници Дејтонског споразума, јер би у случају да то одбије, прекршио овај споразум и међународно право.

У складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, високи представник је дужан да поднесе извјештај Савјету безбједности УН, САД, Русији, ЕУ, странама у споразуму и свим другим заинтересованим земљама. Ми смо тражили од /Валентина/ Инцка да поднесе извјештај и он је рекао да неће, чиме крши Анекс 10 – рекао је Додик у емисији Телеринг.

Он је истакао да високи представник одбија да достави извештај Републици Српској јер је извесно да би Српска то одбацила, чиме би се потврдило да је кршио међународно право.

Додик је рекао и да ПИК покушајем именовања Кристијана Шмита за новог високог представника упорно покушава да приграби оно што му не припада, јер нигде у Дејтону не пише да има право на то. Додаје да високи представник мора да буде именован у складу са резолуцијом Савета безбедности, односно, како се каже у Анексу 10, релевантном резолуцијом Савета безбедности мора бити потврђен.

Ми реално не можемо да спријечимо долазак високог представника под условом да он буде легитимно изабран, односно онако како је то предвиђено, само релеватном Резолуцијом СБ УН, јер свака друга процедура доводи нелегалног и нелегитимног човјека са којим ми немамо ни разлога ни потребе да сарађујемо. Оно на шта ми упозоравамо је да се нама покушава то наметнути без избора – истакао је Додик.

Говорећи о јучерашњем састанаку званичника Републике Српске и представника парламентарних странака из Српске са председником Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да је то један од састанака који се дешавају у континуитету, а за који је директан повод било спорно именовање виског представника.

Додик је рекао да је тема тих разговора стање у Републици Српској, да је њихово одржавање легитимно и легално и да нико не треба да брине јер се у Београду не договарају никакве завере.

Он је нагласио да би, да је до Републике Српске и њених институција, БиХ функционисала на принципима онога што стоји у Дејтонском мировном споразуму. Сматра да је стратешка грешка међународног фактора то што је дозволио да се перципира као заговорник бошњачке стране.

Додик је поновио да је БиХ за њега механизам који блокира. Састанке у Сарајеву сматра илузорним, јер након њих, каже, не пролазе ни оне идеје које су означене као добре, због чега сматра да је идеја о мирном разлазу најбоља опција.

БиХ је направљена тако да Срби бирају своје, Хрвати своје и Бошњаци своје представнике. БиХ нема ниједног функционера који је биран на простору БиХ. Ми изаберемо члана Предсједништва, Хрвати свог, а Бошњаци свог, односно у стварности Бошњаци бирају два… Ово је састављена земља, како је састављена тако ће се и раставити – истакао је он.

Додик је истакао да се Република Српска показала веома успешном заједницом, упркос тешким околностима.

Резултати Републике Српске су видљиви и они доприносе превазилажењу криза попут ове изазване пандемијом вируса корона – рекао је он.

Додик је подсетио да Република Српска у прошлој години, након Србије, забележила најмањи пад БДП-а у региону, док у првих пет месеци ове године бележи раст од два одсто. Додао је да је расла наплата индиректних пореза за 262 милиона КМ, али и покривеност увоза извозом која је сада на 82 одсто, што су предуслови који су довели до раста плата.

РТРС

посты:

Коментари: