Бивши министар: Куповина Ф-16 спасила бугарско руководство америчких оптужби за корупцију

Званична Софија би требало да инсистира на томе да Америка открије детаље прекршаја бугарских грађана којима су јуче уведене санкције, каже бивши министар унутрашњих послова и лидер опозиционе странке „АБВ“ Румен Петков. Како је навео, бугарско руководство спасило се америчких оптужби за корупцију захваљујући набавци авиона Ф-16.

Током јучерашњег дана америчка амбасада у Софији је објавила да је у оквиру закона Магнитског увела санкције против три држављана Бугарске – предузетника Васила Божкова, медијског магната и члана протурске партије „Покрет за права и слободе“ Дељана Пајевског, као и против бившег заменика шефа Државне службе за техничке операције (једна од обавештајних служби Бугарске) Илка Жељазкова.

Сва тројица у Сједињеним Америчким Државама оптужени за корупцију.

Реч је о томе да је Божков, власник највећих казина и кладионица у Бугарској, више пута подмићивао бугарске државне службенике. У Министарству финансија САД су такође изјавили да је он планирао да поткупи бившег бугарског функционера, како би му помогао да направи канал, помоћу којег би руски политички лидери могли да врше утицај на бугарске званичнике.

Спутник