У Хагу почиње саслушање о паду авиона Боеинг МХ17

У Холандији је суд започео разматрање случаја у меритуму малезијског Боинга (лет МХ17) обореног у Украјини 2014. године, преносе РИА Новости.

Суђење МХ17 почело је у Холандији 9. марта 2020. Први део мериторног суђења одржаће се од 7. јуна до 9. јула у посебно чуваном судском комплексу у близини Амстердама.

Извештава се да ће у понедељак суд започети расправу о општим питањима и материјалима предмета. Судије ће своје закључке на основу резултата путовања објавити 26. маја до места реконструкције трупа брода у војној бази Гилсе-Реиен.

Судија Хендрик Стеенхаис рекао је да је суд примио још девет тужби рођака жртава лета МХ17: сада је њихов укупан број 299. Према његовим речима, досије у предмету има 65 хиљада страница и велику количину информација у дигиталном облику.

Подсетићемо, малезијски Боеинг, летећи из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону је било 298 људи, сви су умрли. Украјина је за пад кривила народну милицију ЛДНР, али су рекли да нису имали средстава да оборе авион на таквој висини.

Њуз Фронт