Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов: ПИК да се бави само Дејтонским споразумом, а Канцеларија високог представника мора бити затворена

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да и формално и суштински Канцеларија високог представника (ОХР) мора бити затворена ради добробити БиХ, а да приоритет Управног одбора Савјета за спровођење мира (УО ПИК) треба да буде Дејтонски мировни споразум и ништа више.

Руски амбасадор је рекао да се на посљедњој сједници УО ПИК десило неколико преседана, а један од њих је оставка Валентина Инцка на мјесту високог представника и избор Кристијана Шмита на ту позицију, без сагласности Савјета безбједности УН.

Он је истакао да је на сједници УО ПИК-а био против јер приликом именовања Шмита није испоштована процедура и ова одлука није легитимна јер се високи представник не може именовати без сагласности Савјета безбједности УН.

„То је стална процедура која је била за сваког високог представника. Обавезна је сагласност Савјета безбједности УН“, рекао је Калабухов за БХТ1.

Он је рекао да је процедура избора високог представника дефинисана закључцима Лондонске конференције и да су приликом избора Карла Билта позвали Савјет безбједности УН да усагласи ово именовање.

Код избора Кристијана Шварц Шилинга није било финалног одлучивања ПИК-а о овоме и замолили су Савјет безбједности да размотри ову кандидатуру и да понуди могућу сагласност, након чега је достављено писмо предсједника Савјета безбједности у коме поздрављају ову одлуку.

„То је та процедура која мора бити испоштована“, рекао је Калабухов.

Калабухов је истакао да БиХ не треба ОХР и да за то постоје формални, али и разлози који се тичу реалног суверенитета БиХ.

„У Резолуцији Савјета безбједности пише да ОХР мора бити угашен до 30. јуна 2008. године. Сада је питање ко је крив, ако не и високи представник који има мандат Савјета безбједности да угаси ОХР. Зашто то он није испунио?“, пита Калабухов.

Он је додао да са апаратом високог представника БиХ није 100 одсто самостална и суверена земља.

Калабухов је навео и да још увијек нема званичног превода Дејтонског мировног споразума, ни Анекса четири, односно Устава БиХ на језике народа у БиХ након 25 или 26 година.

Он је додао да су у преамбули коминикеа садржани погрешни изводи из Дејтона и да неправилно цитирају Устав БиХ, те да се због тога креира погрешна слика.

Руски амбасадор је напоменуо и да се не слажу са параграфом који се тиче мигрантске кризе, јер то није тематика којом треба да се бави УО ПИК-а, а не треба да се баве ни питањем европских и евроатланских интеграција.

„Питањима спољнополитичких приоритета БиХ, европске интеграције и неке друге спољнополитичке приоритете треба усаглашавати унутар органа БиХ“, рекао је Калабухов.

Он истиче да приоритет УО ПИК-а треба да буде Дејтонски мировни споразум и ништа више.

Калабухов је нагласио да Русија подржава реални суверенитет БиХ и да је ОХР постао кочница прогреса БиХ.

Према његовим ријечима, што се тиче НАТО-а и ЕУ и односа БиХ, то питање треба да регилишу власти у БиХ и те одлуке Русија прихвата.

Осврћући се на тврдње о наводном „малигном утицају Русије“ у БиХ, Калабухов је упитао чији је малигни утицај већи – Русије или високог представника.

Калабухов је рекао да има добру сарадњу са представницима свих конститутивних народа и грађана.

„Има доста могућности за сарадњу и инвестиције“, рекао је Калабухов и додао да се нада да ће бити нових уговора када је ријеч о економској сарадњи.

Срна