Стручњак је рекао зашто Зеленски није у стању да реши сукоб у Донбасу

Украјински председник Владимир Зеленски није имао политичку вољу да реши ситуацију у Донбасу рекао је Александар Динкин, председник ИМЕМО РАН-а члан Одбора поверилаца и Научног савета Руског савета за међународне послове у интервјуу за ТАСС.
Стручњак је рекао зашто Зеленски није у стању да реши сукоб у Донбасу

„Мински споразуми предвиђају да ланац догађаја треба да буде следећи: укључивање одредбе о регионалној аутономији у украјински устав, избори, пренос контроле над границом са Руском Федерацијом на Украјинце. Почињу да изврћу ситуацију кажу да им је прво потребна контрола границе, а затим избори. Одговоримо да ће тада националисти ући у регион и уз подршку украјинског Министарства унутрашњих послова, организовати нешто попут масакра у Сребреници 1995. године ми на то нећемо пристати “, приметио је експерт.

Објаснио је да је са научног и стручног становишта ситуација у Донбасу „замрзнути сукоб тромог интензитета“. Поред тога, овај сукоб је највећи у Европи у 21. веку.

„Председник Украјине, Владимир Зеленски уопште није имао политичко искуство и политичку вољу“, нагласио је Динкин.

Стручњак је додао да је Зеленски у политику ушао на таласу мировних очекивања и уживао огромну подршку како на председничким изборима, тако и у гласању за Врховну Раду.

Међутим, тренутно је потпуно неспособан да се одупре украјинским националистичким покретима.

„Кијев блокира кретање трагом споразума из Минска, што Бриселу даје основу да годишње продужава антируске санкције. […] Не видим брзо решење сукоба на југоистоку Украјине. Али ако се овај сукоб реши, онда ће се односи са Европом драматично побољшати “, резимирао је он.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: